Има едно райско място по Северното българско Черноморие, носещо името „ Св. св. Константин и Елена“, което е само на 10 км от Варна и се е превърнало в популярен курорт с национално значение. Съчетанието между гористата растителност, широката пясъчна ивица, морето и манастира  са привличали варненци и техни гости от вътрешността на страната. Манастирът „Св.св. Константин и Елена“ е една от най-популярните забележителности на комплекса. Той е един духовен оазис с красива природа и богата история, където човек може да си отдъхне и размишлява за живота и неговата непредсказуемост.   

Създаден някъде около 14 век, според някои от преданията, манастирът носи името на първия християнски  римски император Константин и майка му, царица Елена. Благородна по характер, царицата посетила местата, където е живял Христос, построила няколко манастира и открила кръста на който е бил разпнат Христос. Освен това името „Елена“ означава „факел“ , а според легендата огънят притежава магическа сила и пречиства не само предметите, преминали през него, но и грешните души.

За това на 21 май-празникът на светите Константин и Елена, нестинарите, играят върху жаравата своя ритуален танц  с иконата на двамата светци-Константин и Елена. На времето в този манастир се е произвеждало прочутото вино „Калугерско шушукане“, така че посещението на това удивително място постепенно се превръща във вилна зона. От онова далечно време се е запазила една малка църквичка, наполовина вкопана в земята.

А манастирът е обновен, с нови стенописи, резбовани тронове и изографисани купол и олтар. Чудотоворният извор, вграден под самия свети престол е най-голямото богатство на манастира. Може би това е една от причините за възникването му  по време на царуването на Иван Александър(1331-1371). Седемте минерални извора със своите лечебни свойства и магичната околност, накарали царица Елеонора- втората съпруга на цар Фердинанд, да настоява за построяването на  санаториум за деца, болни от костно-ставна туберкулоза през 1905 г.  

В следващите години започва строителство на голям брой почивни станции и хотели и мястото около манастира се превръща в курортен комплекс, носещ името „Дружба“. Само за 17 месеца е построен най-престижния хотел в курорта, петзвездния Гранд-хотел Варна. Тържественото му откриване става на 22 април 1977 г. През 1992 г., курорта връща старото си име „Св.св. Константин и Елена“. Най-старият черноморски курорт в България се отличава с живописно крайбрежие и плажна ивица с дължина около 3,5 км. Самата брегова ивица на комплекса е разделена на няколко части: Сахара 1 и 2; Св. св. Константин и Елена-север и юг; Минерален басейн-север и юг и Св. Илия.

До самия морски бряг са построени луксозните хотели „Палас“, „Аква Хаус“, „Азалия“, „Сириус Бийч“ и много други, които предлагат чудесно обслужване и развлечения. В балнеосанаториумите в комплекса се лекуват  и възстановяват здравето си жители от цялата страна. Плажовете и красивите и удобни за пребиваване хотели предлагат необходимите плажни принадлежности, водни атракции и всичко необходимо за комфортна почивка.

Интересна атракция в курортния комплекс е Арт галерията на открито, където творците създават своите произведения пред очите на туристите и така лятото тук се превръща в ателие под небето.

В непосредствена близост до курорта „Св.св. Константин и Елена“ се намира Университетската ботаническа градина или още наричана Екопарк –Варна. В Ботаническата градина се отглеждат много редки растения, но тя е най-популярна с богатата си колекция от 250 вида ириси, които са най-очарователни през пролетта с чудесния си аромат и различна гама от цветове. Освен археологическите находки от 2-4 век, в най-високата част на градината се намира параклисът „Св. Климент Охридски“, от където изгледа към Варненския залив е изключителен.

Съвсем близо е дворецът Евксиноград, който е бил резиденция на българските царе след Освобождението, Батенберг, Фердинанд и Борис III.

В акваторията на курорта „Св. св. Константин и Елена“ се намира потопения 50-метров самолет ТУ 154, който в продължение на 20 г. е обслужвал членовете на българското правителство. Той е на около 700 м от яхтеното пристанище на курорта,   на дълбочина 22 метра под морското равнище и е достъпен за водолази с необходимия сертификат.

Живописният бряг със своите природни скални образувания и инфраструктурните съоръжения придава неповторим чар на плажната ивица. Местата, предлагащи вкусни изкушения и отлично кафе са много в курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена“. Крайбрежната алея в комплекса е място за романтична разходка и наслада за тези, които обичат да гледат морето и бурно, и тихо, но винаги красиво!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Курорт Св.св. Константин и Елена