Бяла е малко българско градче, разположено на брега на Черно море, което с гордост се причислява към морските курорти на страната. Град Бяла се намира на границата между Варненска и Бургаска област като най-близкия град е Обзор, само на 5 км, а разстоянието до морската столица Варна е 56 км. Първото селище датира от 6 в. пр. н. е. около залива на нос Свети Атанас, който е впечатляваща добавка към красивия пейзаж на град Бяла. Старото му име е Акдере, което в превод от турски означава очарователното име Бяла речна долина.

Във времето е останала само първата дума и селището се нарича Бяла. В миналото поминъка на населението е бил дърводобива и винопроизводството. В средата на 20-ти век започва благоустрояването на селото, а от септември 1984 г., Бяла е обявен за град. Близостта до морето го превръща в желано място за почивка. Започват да се строят ученически лагери и ведомствени почивни станции и градчето придобива приветлив вид.

Едно от предимствата на град Бяла е съчетанието между плажна ивица и част от гористите склонове на Камчийската планина. За това и бреговата ивица се характеризира със скалист бряг и малки романтични заливчета, където човек може да се отдаде на пълноценен релакс. А дългата плажна ивица предполага спокойно пребиваване на желаещите да посетят  това възхитително градче. Хубавото тук е, че е налице безплатна зона за плажуващи и платена, оборудвана с шезлонги и чадъри. Плажни атракции са водната пързалка, разходка с лодка, водни колела, джет и др. Днес в Бяла са построени голям брой къщи за гости и семейни хотели, предлагащи отлични условия за почивка край Черно море. Многобройните ресторанти, барове и заведения за бързо хранене осигуряват разкошни специалитети и напитки.

Плажът Кара дере, разположен северно от Бяла се радва на посетители, обичащи почивка сред естествената природа, далеч от пренаселените морски курорти.

Освен окъпания в слънце пясъчен бряг, в град Бяла има интересни забележителности, които могат да запълнят свободното време на туристите. Античната крепост на нос Свети Атанас е част от голям военно-отбранителен комплекс от времето на Анастасий I и Юстениан I с името Аспро. Крепостта е паметник с национално значение и е най-големия античен винопроизводствен център, открит до днес в България.До 2-3 век от новата ера, това място е имало култово и сакларно значение, а до 7-ми век се превръща в късноантичен крепостен град и раннохристиянска епископия.

С мащабен проект местното управление на града е осъществило реставрация, консервация и експониране на Античната крепост. Тази част от нос Свети Атанас е отворена за посетители като всички експонати и части от археологически разкопки са много добре поддържани и представени. В красиво реставрираната раннохристиянска базилика се провеждат сватбени тържества. Трите редки кръщелни за покръстване проследяват развитието на ранното християнство в България. А най-голямата антична винарна и другите находки разказват за древното минало на българското черноморско крайбрежие.

Белите скали са другата интересна забележителност на град Бяла. Те представляват палео-геоложки обект, разположен между северната страна на Централния плаж и устието на Бялата река. Съставът на скалния масив е от светлосиви варовици на пластове с високо съдържание на глина. Установено е, че един тънък слой от пластовете е образуван след сблъсък на Земята с голям метеорит преди 65 млн. години. Падналият метеорит до п-в Юкатан в Мексиканския залив довел до масово измиране на организми между периодите Креда и Терцир и оставил геоложки следи в различни точки на земното кълбо-една от тях е този тънък слой от състава на Белите скали край Бяла.

През последните години Бяла става много красив и предпочитан курорт. Хубавият плаж и възможността да се развиват и други видове алтернативен туризъм като културно-исторически и спортен, правят града преуспяващ. А  след реализиране на голям международен проект, в който е включен и град Бяла,  ще има  вело -туризъм  и още няколко маркирани маршрута, които освен че ще задоволят интересите на някои от туристите, ще помогнат за опознаване на този прелестен край на България.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бяла