Свети Влас е един от красивите морски курорти на югоизточното българско Черноморие. Разположен е в подножието на южните склонове на Стара планина, съвсем близо до морето, на 10 км от старинния Несебър, само на 2 км от Слънчев бряг и на 35 км от град Бургас. Зелените хълмове, чудесния плаж с шезлонги и чадъри, правят пребиваването в Свети Влас неповторимо. Освен това Свети Влас е известен  с най-голямото яхтено пристанище в България, където могат да акостират  300 яхти.

Първото селище в района е основано от древните траки, по-късно тук се заселили гръцки колонисти, които нарекли селището Лариса. Много по-късно, селището приело името Свети Влас, по името на близкия манастир „Св. Власий“. Свети Влас станал покровител на селището, тъй като притежавал качества на добър търговец, животновъд и лечител.

Свети Влас се развива  като курорт през средата на 20-ти век заради уникалното съчетание на чист планински въздух, морски климат и красива природа. Санаториумът за деца със ставни проблеми е  помогнал на много деца да се чувстват пълноценни сред връстниците си. Днес на мястото му е изграден огромен хотелски комплекс. Разцветът на Свети Влас като курорт настъпва през последните години и е посещаван освен от български, и от чуждестранни туристи.

Въпреки голямото строителство, Свети Влас  остава тих и спокоен град , което го прави отлично място за семейна почивка с деца.  Районът  на яхтеното пристанище заедно с красивите сгради и ресторанти наоколо е приятно място за разходка. Градчето сякаш се пренася на брега на морето през лятото. Заведенията за кафе и напитки разполагат с прекрасни масички навън, където прохладата и живописния пейзаж са любимо място за гостите на града, а магазинчетата за сувенири могат да задоволят всички желания.

До историческия Несебър може да се отиде освен с автобус и с лодка, а Слънчев бряг е почти съединен  със Свети Влас. В центъра на града през 2010 г. е осветен храмът „Св. Власий“. Построен на мястото на разрушен манастир, храмът е един от най-красивите новопостроени храмове в България.  В един от златните кръстове на църквата е вградена частица от кръста, на който е бил разпнат Христос. 

В близост до Свети Влас е природния резерват Камчия с гъстите лонгозни гори, вилно селище Елените и нос Емине. За тези, които обичат есктремните преживявания е нос Емине, който е на 12 км от Свети Влас и представлява 60-метрова отвесна скала, врязана в морето и заобиколена от стотици скали, пръснати навътре в морето. На нос Емине е построен морски фар, който помага на пътуващите кораби да се предпазят от подводните скали.

В района има останки от крепостта Емона и средновековен манастир. Ако посрещате изгрева на слънцето на носа, ще забележите че в подножието му морската  вода става пурпурно червена. Има легенда, че красивата дъщеря на стария пазач на фара се хвърлила в морето, отчаяна от загубата на своя любим и водите придобили тоя вълшебен цвят. Нос Емине е крайната точка на най-дългия туристически маршрут в България „Ком-Емине“ и когато туристите стигнат тук , независимо от метеорологичните условия , къпането е задължително. 

Международното летище Бургас е на около 30 минути път с кола от Свети Влас.
Свети Влас ви очаква с хубавите летни дни и продължителна топла есен!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Свети Влас