Слънчев бряг е курорт  с национално значение, отговарящ напълно на името си-много слънце, ситен златист пясък и дюни с красиви цветя, паркове и градини, грандиозни хотели, казина, нощни барове и дискотеки. Наричат Слънчев бряг черноморски Лас Вегас, тъй като тук купонът никога не спира.

Слънчев бряг е разположен на Южното българско Черноморие в залив във формата на полумесец, северната му част опира в полите на последните възвишения на Стара планина, където граничи със Свети Влас, а южната му част се слива с разположения на полуостров старинен град Несебър. Околните планини благоприятстват  чистотата на въздуха в курорта Слънчев бряг. Ниският бряг с плажа е дълъг 6,1 км като средната му ширина е около 60 м. За тези, които искат да посетят този престижен черноморски курорт, разстоянието от летище Бургас е 27 км, до Варна-90 км, до столицата София-361 км, до Пловдив-251 км и до Русе-190 км.

Проектирането на курорта започва през далечната 1957 г., а построяването е в местността наричана от местните „малката несебърска пустиня“ с безкрайни пясъци, оформящи дюни, сред които два кладенеца. Кой ли е предполагал, че това запуснато място ще се превърне в  известен курорт, сравняван с най-добрите морски курорти  в света. Първият ресторант, отворил врати в Слънчев бряг е „Нептун“, а първият хотел „Калина“ посреща гости на 8 юни 1959 г.

През 70 -те години на миналия век е открит луксозния хотел „Кубан“, чийто нощен бар е предлагал уникално шоу. На първия етаж на хотел „Чайка“ се е намирал внушителния апартамент на  главата на държавата Тодор Живков.Всичко в Слънчев бряг се е правило с ентусиазъм. Лесопарка става изключително красив и живописен. За залесяването му са пренесени 500 хиляди кубични метра пръст, 300 хиляди иглолистни и широколистни дървета, 770 хиляди декоративни храсти, 100 хиляди рози и 200 хиляди дюнни треви. До края на 20-ти век, Слънчев бряг се посещава от милиони туристи на година.

Строителството на огромни хотели става нещо обичайно за Слънчев бряг. Те притежават открити и закрити басейни,зелени паркове, спортни съоръжения, ресторанти, казина, дневни и нощни барове, салони за красота, СПА центрове и много други развлечения. За любителите на спорта, в комплекса Слънчев бряг са създадени тенис кортове,баскетболни и волейболни игрища, миниголф, а също така има на разположение на туристите гребни и платноходни лодки, скутери, водни ски, водни колела и мн. други. Изградената конна база с добре подготвени инструктори и обяздени коне посрещат с удоволствие желаещите да пояздят.

В курорта Слънчев бряг се организират екскурзии по земя, въздух и море до различни интересни места в България. Цялата плажна ивица е отлично поддържана и разделена на три части: Северна, Централна и Южна или „какао“. Интересното е, че в курорта  за вътрешен транспорт се използват минивлакчета и велорикши.Тематичният воден парк в западната част на курорта предлага над 36 водни атракции върху площ от 36 дка.

Мащабното строителство превръща  това възхитително място в обикновен многолюден крайбрежен град. Някои от собствениците на апартаменти и жилища, избират целогодишно пребиваване тук. И така славата на Слънчев бряг като рай за семейна почивка сред тишина и спокойствие постепенно става история.

Но южното слънце, очарователните пейзажи, чудесните околности като древния Несебър с амфитеатъра и многото реставрирани църкви, е причина да посетите Слънчев бряг!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Слънчев бряг