Ахелой е малко градче в Югоизточна България, което заради близостта си до брега на Черно море и живописно разположение в големия Бургаски залив, получава статут на град и морски курорт с местно значение през 2009г. Постепенно град Ахелой става предпочитано място за почивка. Бреговата ивица продължава 10 км от къмпинг Ахелой до град Поморие  и е с ширина около 20 м, но достатъчна за да си прекарат чудесно гостите на уютното градче.

През града минава европейския път Е87, свързващ Северна и Южна България край морето. Река Ахелой, протичаща край града, извира от Айтоските възвишения и се влива в Черно море. Това дава възможност на любителите на риболова да уловят и опитат и речна, и морска риба. А за тези, които обичат готово приготвените морски деликатеси, крайбрежните заведения предлагат всякакви видове.Град Ахелой разполага  и с малко яхтено пристанище, подходящо за акостиране както на рибарски лодки, така и на ветроходни и моторни яхти.

Близостта до престижния курорт Слънчев бряг, превръща Ахелой във все по-атрактивно място за туризъм. Водни колела, сърфове, уиндсърфове и моторни джетове, са една част от развлеченията за почиващите тук. Водата в Черно море е по-малко солена от тази в океаните и за това къпането в чистите води край брега на Ахелой е много приятно. Топлите и приветливи къщи  за гости и хотелите са приятни с тишината и спокойствието и чудесни вечери покрай морето.

Древното име на селището е от времето на траките и означава „воден“ от „ахел“, а старото му име е гръцкото Чимос. Гордост за ахелойци е една от най-грандиозните битки при река Ахелой. На 20 август 917 г. тук се е състояло паметното сражение между българските войски, водени от цар Симеон Велики и войските на Византия, водени от Лъв Фока,в което България печели решителна победа.  Византийските летописци пишат, че дори след 40 години по полето край река Ахелой се белеели костите на загиналите византийски войници.В красивия парк в центъра на Ахелой е издигнат паметник на цар Симеон. Една паметна плоча от 2017 г.напомня за изминалите 1100 години от битката при река Ахелой.

Една разходка до възвишението Стролата ще ви разкрие възможността да се насладите на прекрасната гледка към морето и околностите. Тук е имало римска наблюдателна кула. През 2008 г. е изграден Ахелойски фар на Латерновия нос до селище „Марина кейп“.Това ваканционно селище, разположено на брега на Ахелойския залив, е уникално съчетание от море, лукс и комфорт. Около фара, който е част от този комплекс има цветни алеи и удивителни паркове с цветя, така че е приятно място за разходка като част от пребиваването в град Ахелой.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ахелой