Град Черноморец е едно малко бижу от поредицата морски курорти по южното българско Черноморие. Разположен на брега на големия Бургаски залив в своеобразна падина с форма на подкова, носеща името Свети Никола, град Черноморец е заобиколен от просторни пясъчни плажове с фин светло златист пясък. Лятото е много топло и приятно,а температурата на морската вода е 26 градуса. В последните години градчето е основна дестинация на летния туризъм в община Созопол. Няколкото плажа са очарователни и всеки от тях е със своите предимства.

Централният плаж  се намира най-близо до града и двете главни улици в градчето водят до него, а магазинчетата, кафенетата и уютните ресторантчета предлагат освен рибни деликатеси и други ястия. Дължината на този плаж е около 2 км и има охраняема зона с шезлонги и чадъри и свободна зона, по избор за почиващите. Южният плаж е разположен между нос Таласакра и нос Червенка, а стръмните зелени склонове на Странджа планина, го правят по-романтичен. Къмпинг Градина в южната част на плажната ивица стига до град Созопол.Следва Царският плаж, наречен така заради красотата си, многото забавления и училище за сърф. А къмпинг Златна рибка е по-обикновен, но достатъчно популярен.

Освен с привлекателния плаж, южното градче привлича  с аромата на рядко срещаната странджанска сребриста липа през юли, с жълтите цветове на нарцисите, лилавите люляци през пролетта и различните цветове на розите, които цъфтят до късна есен.  А през лятото увисналите от плодове смокинови дръвчета приканват да ги опиташ. Вълшебното сладко от смокини е един от специалитетите на град Черноморец.
Една от най-новите забележителности на град Черноморец е местният музей „Свети Никола“. Двуетажната сграда наподобява архитектурата на стара странджанска къща. На първия етаж е поместена археологическа експозиция от артефакти –керамични съдове, култова пластика, древни металургични съоръжения, костени оръдия на труда и рибарски принадлежности от 3 хил. години пр. Хр., открити в праисторическо селище в местността „Аклади“. Интерес представлява колекцията от каменни котви  и дървени макети на кораби от Античността и Средновековието. На втория етаж са изложени женски накити и традиционно мъжко и дамско облекло в региона.

Храмът „Св. Никола“ е другата забележителност на град Черноморец.Създаден е още през 1858 г.   и е свързан с легендата за група гръцки моряци, оцелели при корабокрушение, благодарение на иконата на „Св. Никола“. Днес, тази икона може да се види в храма. Заслужава да се види дървения иконостас, резбован от смолянски майстори, а градината е прекрасна с екзотичните си растения.

Крепостта Акра е на около 2 км от града и е изградена в края 5 век при управлението на император Анастасий и е служела като укрепление на селище с площ от 18 дка и контролиране на крайбрежното корабоплаване. Гледката от частично възстановената крепост е възхитителна.
Ранновизантийската крепост на полуостров Хрисосотира е изградена през 5 век за защита от набезите на готите от север. Това е най-запазената крепост от периода на късната античност в целия Бургаски залив.

Съвсем на брега на морето на пристанището на Централния плаж е изграден малък параклис на света Богородица. Изящният миниатюрен параклис  сякаш е кацнал там и приканва да се запали свещичка за здраве, късмет и щастие.

Не трябва да се пренебрегва и посещението на средновековния замък в село Равадиново, който е на 10 км от град Черноморец.
Празникът на града Никулден (старото име на града е Свети Никола) е на 6 декември. Тогава се организира шествие с чудотворната икона на „Св. Никола“ до пристанището, където се извършва ритуалът по „заключване“ на морето. А на летния Никулден , 9 май се извършва ритуалът „отключване“ на морето.

За приятното пребиваване в град Черноморец има много красиви къщи за гости, семейни хотели, а също и бунгала. Организираните посещения до островите Света Анастасия и Свети Иван са едно приятно преживяване.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Черноморец