Китен е известно курортно градче на Южното българско Черноморие. Красивото си име дължи на живописните „шаронови“ къщички на заселниците от 1932г., които погледнати от далеч приличали на китка цвете. С население 1000 души, Китен придобива статут на град през 2005 г., но още през 60-те години на 20 век започва развитието му като популярен курорт.

Особеностите на релефа, забележителните заливчета със златист пясък и чисти морски води, създават условия за строителство на собствени почивни бази от много ведомствени предприятия. А след 90-те години на 20 век идва ред на частните хотели, голям брой ресторанти и увеселителни заведения. Близостта на градчето до родното място на известни български певци и артисти, Бургас-53 км, до очарователния курорт Приморско-6 км и до популярното ваканционно селище Царево-12 км, прави Китен още по- желана дестинация.

Природата на Китен е магична. Пясъкът е един от най-невероятните по българското Черноморие , а морето кротко милва пясъка и е толкова спокойно,  че  предава  това чувство  и на туристите. Китен разполага с два плажа.Северния или Атлиман се намира в дъното на едноименния залив, включва красиви пясъчни дюни и от двете страни е заграден от високи скалисти брегове, което го прави по-закътан, романтичен и желан. Южният плаж е разположен в залива Урдовиза, който е по-широко отворен към морето.

Дължината на бреговата му ивица е 1400 м и достига до скалистия полуостров Урдовиза, където е изграден малък пристанищен кей. От тук може да се наеме лодка за приятна разходка до близките селища-Приморско,Лозенец и Ахтопол. По плажовете се предлагат и други развлечения като сърф, плажен волейбол и интересни заведения.Шезлонгите и чадъри присъстват също, за да осигурят приятно пребиваване на черноморския бряг.

Условията за развитие на летен туризъм в Китен са прекрасни и заради топлия климат (дневните температури през лятото са 27 градуса и времето е хубаво от май до октомври), а също и отсъствието на опасни морски обитатели и по-малката соленост на водите в Черно море.
Освен чудесния плаж, за любителите на риболова има условия да пробват  своите умения. Разположението на Китен между двата залива Караагач и Атлиман (Конския залив) и вливащите се в тях реки Караагач и Дяволската, обуславят наличието на речен и блатен кефал, черна мряна и бяла риба. Разнообразието от риба в морето също не е малко-паламуд, който се лови с мрежи или на чепаре през  октомври-ноемри, сафрид, калкан, попче, барбун или царска риба и мн. други.

Близостта на Странджанските разклонения с различните видове дъб, изкуствените насаждения от бял и черен бор, присъствието на тополите и странджанската зеленика, правят природния пейзаж на Китен чудесен. Китен се намира в непосредствена близост до резерватите Силкосия, известен с единствения вид на дива мушмула; Лопушна, където може да се насладите на водопада Куза скок и Витаново, популярен с Братановата пещера. Непосредствено до днешния град Китен се намират останките от крепостна стена на старинния град Урдовиза на едноименния полуостров. Според едно от преданията, това е последното пристанище, от където се изнасяли провизии за Троя.

Има и още една легенда за красивата болярска дъщеря, която решила да помогне на околните села като намали данъците им, преди да стане съпруга на Мурад бей. Условието било колкото села може да обиколи от изгрев до залез на бърз кон, толкова села ще се ползват от фермана за освобождаване от данъци. Девойката препускала цял ден и когато стигнала до залива северно от Урдовиза, последния кон  паднал  и умрял заедно с ездачката си. И от тогава, заливът се нарича Атлиман или Конски залив, а красотата му напомня за смелата девойка и посреща хиляди туристи през летния сезон, които се радват на прелестите на морето.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Китен