Лозенец  е прекрасно българско селце, разположено на южния черноморски бряг в община Царево. Близостта до Странджа планина, широката плажна ивица с фин златист пясък и чистото море в завладяващ залив, правят Лозенец любимо място за почивка на артисти, художници, певци и спортисти,което е част от магията му. Лозенец е само на 6 км от популярния курорт Царево, на 58 км от Бургас и летището му и на 450 км от столицата София. В малкото уютно селце, къщите са на не повече от три етажа като повечето от тях са превърнати в красиви хотелчета и ресторанти, очакващи своите гости. С температури през лятото около 26-27 градуса и с разнообразните развлечения, Лозенец  е една лятна приказка.

Днешното село Лозенец , което си е създало култово име сред модните български курорти, е било местност с лозя, в която едва през 1924 г. възникнало село, кръстено на морския нос Ембелец в землището му.Живописните заливи на това място са били курортна зона на малкото село Велика, разположено на 4 км от морето в Странджа планина. А развитието на Лозенец като курорт започва към средата на 20-ти век, когато се строят правителствени резиденции. Малко по-късно плажните ивици на Лозенец се превръщат в неговото бижу.

Централният плаж е най-големия и най-оживен в селището и кипи от живот през целия летен сезон. Заведенията на самия морски бряг осигуряват чадъри и шезлонги за туристите, а летните градини към тях и впечатляващото обзавеждане и обслужване правят отдиха на почиващите приятен и разнообразен. Един от ресторантите на Централния плаж с романтичното име Русалка, предлага типично гръцка храна и музика в същия стил. Обстановката е изцяло със средиземноморски привкус и чудесен изглед към морската шир. Повечето от ресторантите на Лозенец предлагат морски деликатеси в менюто си от прясно уловена риба.

Тарфа е малка плажна ивица, намираща се в края на село Лозенец.От двете страни на плажа се издигат скални образувания, които го правят подходящ за романтици. Чадърите и шезлонгите присъстват и тук, а страхотното заведение на плажа Тарфа е атракция и чудесно изживяване за почиващите тук.

По плажовете на Лозенец могат да се ползват водни ски, джетове и лодки за кратка разходка в морето.  Любителите на риболова могат да се отдадат на своята страст не само в морето, а и в близките реки и язовири. Малкият увеселителен парк радва своите малки палавници.
Официалният празник на Лозенец е 6 май-Гергьовден. Тогава около църквата „Св. Георги“ , построена на площада, се събират жителите на селото и гостите му и отдават дължимата почит на този смел воин.Освен това в селцето се организират множество културни прояви, които също се провеждат на площада-това са конкурси, концерти на български и чуждестранни групи, а има и изпълнения на български и фолклорни ансабли. За тези, които обичат да спортуват е комбинираното игрище за минифутбол и баскетбол, което има осветление и в късните вечерни часове.

Освен живописния пейзаж на Лозенец, в околностите му има интересни забележителности. Природния резерват Ропотамо се намира на 18 км от Лозенец и за туристите се организират екскурзии с лодки по течението на реката всеки ден от седмицата.Близкото село Велика е известно с Ботаническата градина на семейство Серафимови, създали един рай от над 2200 растения, сред които редки видове кактуси, няколко сорта смокини, мушмули и други видове.

Друго интересно за посещение място е светилището Бегликташ, отстоящо на 13 км от Лозенец, съградено през 14 век пр. Хр. и по своята същност е изпълнявало функциите на манастирите в наши дни. Светилището се състои от централна част и два кръга от по-малки структури около нея с обща площ от около 6 дка.Големите скални кръгли камъни (валуни) са обработени от човешка ръка и подредени в уникална конфигурация. В плоските скали са изсечени каменни кръгове, ямки, вани и стъпки. Жилищната сграда и култовите огнища допълват доказателствата за човешка дейност на това място. Според учените, Бегликташ е изграден от тракийското племе на скримианите, които населявали този район през древността. Подредени, скалните късове представляват сакларно пространство, посветено на Богинята-Майка и нейния син Бога-Слънце като някои от големите мегалитни кръгли камъни са с тегло около 100 тона.

Малко по-далеч от Лозенец е замъкът –мечта на спортиста Георги Тумпалов, построен в село Равадиново.

Пътуването до Лозенец може да се осъществи със самолет до Бургас и оттам с автобус, а за по-близките селища само с автобус или собствен автомобил. Но с каквото и да решите да пътувате, ще преживеете една фантастична лятна почивка в Лозенец!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лозенец