Царево е  морски курорт по южното българско Черноморие, само на 40 км от турската граница и е живописно разположен на два полуострова и три залива в подножието на странджанския връх Папия, висок 502 м. В миналото градът е носел благозвучното  име Василико, което в превод от гръцки означава „царствен“. Близо 40 години, градът е носел името на известния руски ботаник Мичурин. От 1991 г., градът носи името Царево. Очарователната природа със странджанските букови гори, заедно с хубавия плаж  е чудесно място за почивка и отговаря напълно на името на града-всичко тук е царствено. Великолепните къщи, повечето от които превърнати в семейни хотели, грациозните ресторанти и кафенета, зашеметяващите гледки към морската шир и прекрасното обслужване, привличат туристи не само от България, но и от други страни.

Основният поминък на населението в миналото е включвал  дърводобив, риболов и лозарство.За известно време в Царево се е развивало и корабостроене- изработвали се дървени лодки и по-малки кораби като се е използвал дървен материал от Странджа планина. Тук е построен 350-тонния кораб  „Горянин“, целият от дърво, останките на който могат да се видят в Музея на открито в центъра на града. През първата половина на 19-ти век, Царево разполага с морска флотилия от 42 кораба. Днес , Царево е известно яхтено пристанище, което се ползва през цялата година и много от известните български ветроходци предпочитат яхтите им да зимуват тук.

Плажовете на Царево са разположени предимно в заливите. Така нареченият Попски плаж се намира в най-северната част на града, дълъг е 150 м и е най-малкия в общината. Малко по на север между Царево и Лозенец е къмпинг Арапя. Боровите и широколистни гори близо до плажната ивица предлагат терен за палатков лагер. Бунгалата са красиви и удобни, а самият къмпинг е идеален за сърф, яхтинг, морски риболов и гмуркане.

Маршрутка обслужва Царево- Арапя на всеки 15 минути. Къмпинг Нестинарка е на територията на стария град Василико. Широка плажна ивица с чадъри и шезлонги, хотели и прекрасни бунгала, а също и свободна зона, се предлагат на почиващите. От тук може да се наеме лодка за разходка по река Ропотамо и впечатляващите водни лилии. Ваканционният комплекс Василико представлява голям брой кокетни къщички с изглед към морето и ограничен достъп. Уличките  между тях   приканват да се отбиете в някое от очарователните  кафенета и магазинчета. Не са забравени и децата, за тях има детски площадки. Плажните ивици са съвсем близо, а уникалната природа на Странджа планина допълва отличния пясък и морето.

Морската градина на Царево е разположена на самия бряг на морето в края на града. Добре оформени алеи с цветя и чудесна тераса за съзерцаване на морето и пленителните залези са приятно преживяване.

Църквата „Успение Богородично“ е кацнала на висока самотна скала на южния полуостров, от където се открива изключителна гледка във всички посоки към Царево и околностите му. Църквата е построена през 1831 г., но сегашния й вид е от 1895 г. Повечето от иконите в храма са от края на 18 век и са дело на зограф Йоан от Ахтопол.

Интересни са събитията, които има в град Царево. Всяка година през месец май се провеждат празници на изкуствата, през лятото са дните на Нептун.Тогава бог Нептун слиза от лодка на брега на морето и приветства всички жители и гости на града. По традиция през август е празникът на мановия мед. Рибеният фест е ново събитие, което се провежда в уикенда около празника на Съединението. От специалитетите, които се предлагат в ресторантите  тук са веян паламуд, солен барбун, чироз, чорба от  глава на калкан и маринован паламуд.

Царево е едно великолепно място за вашата лятна почивка край морето!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Царево