Варвара е едно колкото малко, но пък толкова очарователно и удивително с природната си даденост селце, разположено на южното българско Черноморие, в полите на Странджа планина.С население от 300 души, Варвара се намира в рамките на Природен парк Странджа, на 9 км от популярния морски курорт Царево, на 71 км от Бургас и съвсем близо до турската граница.

Основното население на селцето са българи-бежанци от Източна Тракия, дошли тук след 1913 г., което приема името на малкия параклис „Света Варвара“ с аязмото, съществувал в този район. Днес, обновената църква посреща своите поклонници, а през първата седмица на септември се празнува празника на светицата. Тогава вечерта се организират нестинарски танци, а на другия ден -народни борби и се освещава курбан в местността Аязмото.

Съприкосновението на идеално чистите води на морето с чудноватите скали на брега,създават необичайна романтична атмосфера. За това село Варвара е средище на художници и писатели, които редовно идват тук на почивка и вдъхновени от магичната природа, създават своите чудесни творби. Плажът в село Варвара е съвсем малък, но поредицата от подводни пещери и каньони предлагат гмуркане с шнорхел и наблюдение на морското дъно.

До селото се намира и едно от най-известните места за гмуркане , носещо названието Дарданели-проход, образуван между скалите в морето.  Край Варвара се намира Желязното дърво, направено специално за снимането на българския игрален филм „ Голямото нощно къпане“от 1980 г., което стои самотно на скалистия бряг, напомняйки за суматохата около снимачната площадка с участие на известни български артисти. Това е и мястото, където години наред  хипарите посрещат Джулая.

Впечатлени от пленителния пейзаж и спокойствието на това дивно място, в село Варвара си купуват имоти и чужденци от Западна Европа. В селото има само няколко семейни хотела, барове и ресторанти. Местните рибари снабдяват с пресен улов заведенията на селото. Хотел „Варвара“ от 2006 г. е разположен на 400 м от плажа и аранжиран с много цветя. Близо до него има басейн и тенис-корт за удоволствие на почиващите тук. Обновеният път до Бургас прави пътя от летището на Бургас до село Варвара за около един час с автомобил. 

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Варвара