Синеморец е едно красиво кътче на южното Българско Черноморие. Малкото живописно селце се намира на 6 км от защитената местност Силистар, на 11 км северно от село Резово,на 6 км южно от Ахтопол, на 20 км от Царево и на 83 км от областния град Бургас. През лятото животът тук е един хубав празник. Селцето е разположено върху полуостров,при устието на най-голямата река в Странджа планина, Велека.

На много места по течението й, близо до бързеи, водопади и скални прагове, е имало воденици и тепавици през 19 век. Около нея растат брястове, дъбове, ясени, липи и орехи и с преплетените си клони и увивни растения, те образуват непроходим Лонгоз. Река Велека е един от прекрасните дарове на природата по южното Черноморие, където човек може да прекара часове, любувайки се на преливащата в синьо пясъчна коса при устието на река Велека край Синеморец.За първи път името на Синеморец се споменава във връзка с търговията със сол. Заради лазурната синева, струяща от морето, погледнато от високо, някогашните жители, тогава гърци, го кръстили Галазьо (Небесносиньо).

Плажът Велека е един от най-посещаваните до село Синеморец. Недалеч от устието на Велека като каменен страж стои природен феномен, приличащ на полегнала човешка  фигура. Според поверието , този великан пази селото от бедствия. При разкопки на могила над устието на река Велека са намерени златни украшения от 4 век пр. Хр. в гробница на тракийска жрица. Тези необикновено красиви бижута се съхраняват в Националния исторически музей в София.  

В малкия залив Свети Яни, на юг от рибарския далян, вълните са създали необикновени форми на скалите, наречени Корабите. Според една от легендите тук в древността е имало пирати. Те са палели огньове, за да привличат търговски кораби, които се разбивали в скалите. Наблизо е ресторант „Таляна“, където можете да  хапнете прясно уловена риба докато се наслаждавате на прекрасната гледка.  Бутамята е най-близкият плаж до Синеморец .

Той се намира на устието на друга странджанска река, дала името на плажа. На този плаж има заведения за хранене и развлекателни услуги като каране на джет и банан, а разходката с лодка до близката Пещера на гълъбите е едно приятно приключение. Малко по на юг започват интересни скални образувания с различни имена и любими за харпунджиите.Тук са и другите два плажа-Липите и Листи. Липите е един от хубавите плажове по южното Черноморие.

До него се стига пеша, през плаж Бутамята и по една малка пътечка по скалите-интересно и вълнуващо. Стигайки до него ще видите едно екзотично и спокойно местенце в широк залив с кристално-чиста вода и много слънце. Най-южният български плаж е Силистар, който разполага с една от най-широките и удивително привлекателни плажни ивици. Разположен в резовското землище, в залив ограден с живописни скали, фиорди и малки закътани плажове, той е предпочитан от туристи, които искат да избягат от шумотевицата на големия град.Силистар е обявен за Защитена местност през 1992 г., за да се запазят редките птици като лешояд, скален орел,черен щъркел,кълвач,гълъб хралупар, бухал и др.

За настаняването на туристите в Синеморец има прекрасни хотели и къщи за гости, предлагащи чудесни съвременни условия на обзавеждане и услуги.

Сезонът след и преди лятото в Синеморец привлича със спокойствието и тишината по улиците, шумът на вълните и вида на прелитащите чайки, а също и шепотът на дърветата в Странджа планина-всичко това е прекрасно и зареждащо с енергия. За това, реши ли човек да достигне най-южната точка на Българското Черноморие, се влюбва в него и си пожелава да се върне там отново и отново.

 

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Синеморец