Има едно кътче в Западните Родопи на България, където човек попада във вълшебна приказка, независимо от сезона.Село Ягодина е малко селце с около 400 жители, сгушило се в падина в подножието на връх Дурдага, висок 1693 м. Тук е красиво през всичките сезони на годината, но от декември до март вечно зелените борове се обличат в пленителна драперия от сняг и околността прилича на магично царство.

През пролетта поляните се покриват с разноцветен килим от диви цветя. А от юли до септември цъфти мурсалският чай, ползата от който се знаела  от древни времена  и по време на паша овчарите си носели отвара от него. Пътувайки към село Ягодина, което е на 20 км от Девин и само на 6 км от не по малко красивото  село Триград, се минава покрай удивителното седемкилометрово Буйновско ждрело,образувано от водите на едноименната река и най-дългото в България .

Село Ягодина е създадено през 15 век по време на османското владичество и носело името Балабан като чак след 1930 г. започва да се нарича Ягодина. Може би това хубаво име идва от многото диви ягоди, които растат в този район, а жителите му правят разкошно сладко от тези ароматни плодове.

На 3 км от село Ягодина се намира Ягодинската пещера, до която се стига по шосето Девин-Доспат като се завива наляво при стената на язовир Тешел. С дължината си 10 км, Ягодинската пещера е уникална със своите сталактити, сталагмити и сталактони като някои от тях напомнят Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица с младенеца и др. Освен това в пещерата живеят голям брой от 11-те вида рядко срещани прилепи .

Другата интересна забележителност, близо до село Ягодина е Дяволското гърло. Естествения й вход има скално образувание с форма на дяволска глава, в която се вливат водите на река Триградска. Основната част на пещерата е заета от голяма зала с размери : дължина 100м, ширина 40 м и височина 35 м. В това огромно пространство се намира най-големия подземен водопад на Балканския полуостров с височина 42 м, а залата се нарича „Бучаща“. 

Според легендата, тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика, но не спазил уговорката да не се обръща назад, и любимата му останала завинаги тук-в това вълшебно място. За улеснение на туристите, пещерата е благоустроена- електрифицирана е, а стълбите край бучащите води на подземния водопад са обезопасени с бетонен парапет.

На 15 км от село Ягодина е уникалното скално образувание, наречено „Дяволския мост“. Разположен над  речното корито на река Читак между селата Борино и Чала в местността Хайдушки дол, този природен феномен представлява скална дъга, с дължина 10 м, свързваща двата стръмни бряга на реката на височина около 30 метра. Според преданието само Дяволът можел да мине по него, оттам и името му.

Под връх „Св. Илия“, близо до Ягодинската пещера, се извисява чудесната  платформа за наблюдение „Орлово око“, от където панорамната гледка към околността е невероятна. До нея може да се стигне по екопътека с разстояние 2 км, но екстремното преживяване е пътуване до там с джип по обиколен черен път.  Но и в двата случая отиването до „Орлово око“ си заслужава.За романтиците са неописуемите залези!
Над село Ягодина е кацнал един малък християнски параклис „Пресвета Богородица“, където може да се запали свещичка с пожелание за здраве и хубави неща.

За жителите и гостите на село Ягодина Нова година е най-хубавия празник. В навечерието на Нова година в центъра на селото се пали голям огън и около него се събират всички. Кулинарните специалитети на този край като пататник, клин или баница с ориз, родопски качамак и всеизвестното родопско чеверме, са от нещата които любезните домакини са приготвили за този ден. Огънят продължава да гори и на другия ден, за да стопля сърцата на всички присъстващи. Трети март е другия празник на селото, на който пък се прави поход до връх „Св. Илия“ и там се възпроизвеждат събитията, свързани с тази паметна дата.

За тези,които искат да посетят село Ягодина и да останат известно време, има няколко хотела и къщи за гости със забележителните имена  като „Мурсал“, „Самодива“ и др., в които условията са добри, а обслужването е отлично-гостите се чувстват специални.Почти навсякъде се предлагат домашно приготвените сладка от диви ягоди, боровинки и шипки, а също така местни кашкавал и сирене.
Така че пребиваването в село Ягодина би било едно приказно преживяване!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Село Ягодина