Изумителната сграда на двореца Потала, разположена на връх Поталака в едноименната планина на 3700 м надморска височина в град Лхаса, Тибетския автономен район на Китай, е едно тържество на будисткото учение.  Изграждането на този манастир, крепост и палат  започва през 1649 г. точно на това място, защото се е считало, че  на връх Паталака е митичната обител на будисткия бодхистава Авалокитешвара. Този красив храмов комплекс, намиращ се в колоритната долина на Лхаса, е един от най-високите и най-очарователни дворци в света.

Първият дворец Потала бил великолепна конструкция, издигната през 7-ми век. Войните и времето заличили старата сграда, затова петият Далай Лама-Нгаванк Лосанг Гиатсо, наредил да се построи нов дворец върху основите на  първия.Около 7 хиляди работници и 1000 художници са взели участие в осъществяването на този 13-етажен грандиозен строеж.

Общата площ на двореца Потала, заедно с градините е 360 хил.кв.м.Основите на външните стени с дебелина 5 м, се спускат дълбоко в скалния слой на каменистия връх.На вид непристъпния дворец притежава повече от 1000 стаи, които впечатляват с богатството на уникалната си украса.Зигзагообразните бели стълби водят до централния вход на двореца, където е издигната огромна структурна композиция на Снежните лъвове,защищаващи Буда.

В Белия дворец  или още наричан Зимния дворец,могат да се видят стаите на тринадесетия върховен глава на Тибет и стаята на четиринадесетия Далай Лама. Големият ориенталски павилион е най-големия в Белия дворец, където в центъра му е статуята на Далаис. Централната част на групата сгради или Червения дворец представлява огромен четириъгълник с пурпурно червен  цвят, завършващ с позлатен балдахин на покрива.Тук са основните зали, параклиси и светилища на миналите Далай Лами, с богата декоративна живопис и скъпоценни произведения на изкуството.

В двореца Потала има стаи, изпълнени с реликви от древните царе на Тибет, различни подаръци, получени от китайски и монголски императори както и съкровищата на Далай Ламите. Огромната библиотека притежава около 7 хиляди тома като 2 хиляди от тях са написани с мастило, съставено от златни и сребърни прахове и всеки ред е изписан с различно оцветено мастило. За двореца Потала казват, че е толкова огромен, че даже да сте живели там в продължение на години, не е възможно да се научат всичките му тайни.

След 1959 г., Далай Лама напуска принудително двореца Потала и получава политическо убежище в Индия -Дхарамсала.Заради атрактивната архитектура и богатата си съкровищница, дворецът Потала е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1994 г.Новата железница с дължина 1956 км, свързваща Сининг, провинция Цинхай с Лхаса улеснява посещението на големия брой туристи  и поклонници. Разстоянието от столицата на Китай до Лхаса е около 3000 км, така че със самолет е най-подходящо пътуването до двореца Потала на Далай Лама. Най-добро време за посещение е  от юли до септември като последните години посещаемостта на ден стига до 6 хиляди души. Прекрасният дворец  Потала заслужава да се посети!  

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дворецът Потала