Забраненият град в Пекин е една от най-големите и най-добре запазени древни дървени конструкции в света, включен в списъка на ЮНЕСКО през 1987 г. Строителството на императорския дворцов комплекс  на династиите Мин и Цин, започва през 1407 г. и завършва след 14 години като 200 хиляди мъже се трудят на този изключителен обект. Замислен като символ на властта и величието, той е смятан за земно копие на жилището на Небесния император. Дизайнът на Забранения град от цялостното му оформление до най-малкия детайл, е внимателно планиран да отразява философските и религиозни принципи и 500 години е бил забранен за обикновения човек.

Правоъгълният дворцов комплекс- с по една главна порта от всяка страна, бил ограден с ров, пълен с вода и дълбок 6 м и стена, висока 10 м. Забраненият град съдържа около 800 сгради с 8880 стаи, макар че според някои източници броят на стаите е 9999. Сред сградите се намират 5 огромни зали и 17 двореца.

Забраненият град е разделен на две части: южната част или външния двор е мястото, където императорът ръководел всекидневните дела, докато той и семейството му живеели в северната част или Вътрешния двор.Жълтото е цветът на императора, за това почти всички покриви в Забранения град имат жълти остъклени плочки. А наклонените хребети на покривите са украсени със статуетки, чиито брой определя статута на сградата. През 1912 г. след Синхайската революция, последният китайски император Пуй абдикира. След време Забраненият град е превърнат в музей, а многобройните му съкровища са изложени, макар че някои от тях са преместени в Тайван по време на Китайската гражданска война.

Колекцията на дворцовия комплекс включва  около 2 млн. експоната-забележителни картини, керамика, печати, стели, скулптури, бронзови изделия, емайлирани предмети и др.Между интересните колекции в комплекса е една от най-големите колекции в света на механични часовници от 18-ти и 19-ти век.Нефритът, който има уникално място в китайската култура включва около 30 хиляди експоната в дворцовия комплекс.

Забраненият град е заобиколен от множество разкошни императорски градини и храмове, а посещението на тази част от столицата на Китай- Пекин, е едно страхотно преживяване.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Забраненият град