Град Владимир е руски град с население около 300 хиляди души, отстоящ на 200 км от Москва. Разположен на левия стръмен бряг на река Клязма, град Владимир е спирка от Транссибирската магистрала и част от Златния пръстен, представляващ съвкупност от средновековни селища в Централна Русия.

Градът е основан през 990 г. на мястото на древно селище от княз Владимир Светославович. Заради удобното си географско разположение, градът притежава мощно естествено укрепление и удобно място за развитие на търговия.Превръщайки се в център на княжевската власт в северната част на Русия, Владимир става столица на Северна Русия. При управлението на княз Андрей Боголюбский се разширяват границите на града. На река Клязма е издигната Воложката врата, през която търговците преминавали към р. Волга. В центъра на Владимир била изградена парадната Златна врата, а на противоположния край-Сребърната врата. По това време започва и белокаменното строителство в град Владимир.

През 1158 г. започва изграждането на събора „Успение Богородично“, който съперничи по величие на съборите в Киев и Новгород. Прекрасната църква „Покров на Нерли“, забележителният дворцов ансамбъл и новия княжески дворец, превръщат град Владимир в център на културния, икономически и политически живот на Русия.При управлението на княз Всеволод през 1176 г., градът се радва на мир, просперитет и богатство, а имал и най-силната армия на Русия. В летописите от тези времена княз Всеволод е изобразен като най-могъщия и силен руски княз, а величествените сгради на град Владимир станали модели за изграждане на други такива в руските градове. Но през 13 век, дивите монголски орди стигат до град Владимир и от великолепния, с богато украсени сгради град остават само част от Успенския и Димитриевски събори и Златната врата.

Една от най-важните забележителности на град Владимир е величествената петкуполна катедрала „Успение Богородично“, която била замислена като последен дом на великите князе и същевременно посветена на светата икона Владимирска Богородица, донесена от княз Андрей Боголюбски. Катедралата е построена през 1158 г. като изографисването е поверено на известния руски иконописец Андрей Рубльов, смятан за един от най-големите средновековни художници на православни  християнски  икони и стенописи. Част от иконите на катедралата  „Успение Богородично“ са изложени в Третяковската галерия в Москва и Руския музей в Санкт Петербург.

Катедралата „Св. Димитър“ е другата забележителност на града. Построена през 1194 г. като частен параклис на княз Всеволод, тя е известна с майсторски издълбаните върху белия камък библейски сцени от историята на цар Давид.

Удивителната Златна порта, построена през 1158 г. е единствената запазена древна руска порта. Но до края на 18 век, структурата й е толкова влошена,че Екатерина Велика се страхувала да минава през арката. За това тя била тази, която поръчала чертежи за възстановяването на този ценен паметник на културата. Музеят вътре се фокусира върху историята на монголското нашествие в Русия през 13-ти век.

Широките улици, красивия централен площад с много зеленина, са приятни места за разходка в този интересен град  като част от преживяванията по пътя на Транссибирската железница.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Град Владимир