Град Киров е най-източния град от времето на Киевска Рус с население от 500 хиляди жители.Разположен на река Вятка на 896 км от столицата Москва, през град Киров минава Транссибирската жп магистрала. Град Киров е основан през 1374 г. като до 1781 г. носи името Хлинов, до 1934 г. носи името на реката на която се намира-Вятка.След това е преименуван на Киров в памет на видния болшевик и съветски деец Сергей Киров (1886-1934).

Град Киров е известен със своеобразните си Димковски играчки, представляващи глинени изрисувани фигури на хора и животни. Този стар руски народен занаят все още съществува в село Димково, близо до град Киров. В началото, направата на тези красиви играчки е свързано с магически ритуални изображения.През 30-те години на миналия век, играчките в Димково изобразяват герои от приказки , а съвременните димковски играчки включват старинни мотиви като барини, няньки и водоноски. Изляти от специална смес на местна грънчарска глина и речен пясък, след това изсушени и темперирани в пещ, тези играчки се превръщат в ярка, пъстроцветна смесица от хора и животни. И са чудесен сувенир за спомен от пътуването. За тези, които искат да се запознаят по-отблизо с този интересен занаят, могат да посетят Музея на играчките. Експозицията е посветена на традиционния занаят на село Димково. В залите могат да се видят както класически кукли и животни на димковските майстори, така и нови, отличаващи се с оригинално изпълнение.

Музеят на изкуствата „Вятка“ е един от най-старите музеи в Русия, основан през 1910 г. от двама братя художници Виктор и Аполинарийй Васнецови. Дело на Виктор Васнецов е известната картина на Альонушка. Днес, музеят разполага с повече от 15 хиляди експоната в четири сгради в центъра на град Киров.

Много посещаван е Музеят на авиацията и космонавтиката Циолковски, който се помещава в къщата на търговец от 1858 г., а по-късно в нея е живяло семейството на Циолковски. В музея има специална зала на Циолковски-ученият, проправил пътя на човечеството към Космоса, а много от експонатите в музея представят историята на космическото изследване.

Александър Гардън е най-старият парк в град Киров, основан през първата половина на 19 век, след посещението на Александър I в града.Една от най-красивите забележителности на парка е Ротондата , с белите парапети и колони. С многото зеленина и скулптури по алеите, паркът се радва на един от най-добрите примери за ландшафтна архитектура.

Мемориалният комплекс „Вечен пламък“ е архитектурен ансамбъл, посветен на паметта на войниците, загинали през Втората световна война.

Старинната улица „Спаская“ съществува от 18 век и разходката по паветата и красивите къщи с интересна архитектура напомнят за миналото и разказват истории.

Къщата -музей на известния руски писател Александър Грин е открита през 1980 г. по случай 100-годишнината от рождението му. Роден в близко градче, той прекарва детството си в град Киров.Известната му повест „Корабът с алените платна“, разказваща за непоколебимата вяра в мечтите и че всеки може да сътвори чудо за любимите, я превръщат в любимо четиво, мюзикъли на сцената и няколко филмови продукции на екрана.

Прекрасната сграда от имението на търговеца и собственик на параходството в града Буличев, напомняща мавритански дворец, е от началото на 20-ти век и е дело на архитекта И. А. Чарушин. Уникалната архитектура на този палат впечатлява с изящество, богатство и грациозност.

Разхождайки из град Киров, непременно трябва да отделите време да посетите Музея на сладоледа  „Artico“. Много от експонатите тук са уникални, а в лабораторията може да се наблюдава производството на това любимо изкушение за малки и големи. Към музея има и кафене, където се предлагат  над 100 вида сладолед.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Киров