Хабаровск е един от най-големите градове в Далечния Изток  с население 800 хил. души на 8000 км от Москва, разположен на 30 км от границата с Китай. До 2018 г., Хабаровск е бил столица на региона, докато не е заменен с Владивосток. Град Хабаровск е основан през1880 г.  и носи името на руския пътешественик от 17 век Ерофей Хабаров. Заобикалящата го красива природа на тайгата, зелените хълмове и пълноводни реки, го правят посещаван от туристи, които са привлечени от факта, че градът е част от Транссибирската железница.

Освен това близкият китайски град Фюан често е посещаван от жителите и гостите на града без да са необходими някакви визови документи.
Катедралата „Успение Богородично“ е една от важните забележителности на град Хабаровск. Разположена в центъра на града, тя е построена през 19 век, висока е 50 метра и впечатлява с външната си архитектура и вътрешен дизайн. Седемте й позлатени купола се виждат още при влизането в града.

Паметникът на Ерофей Хабаров олицетворява смелостта на руснаците и е построен за 100-годишнината от създаването на Хабаровск. Внушителната бронзова фигура на Ерофей Хабаров достига височина 4,5 м.

Мостът, свързващ двата бряга на река Амур е от 1916 г. и позволява на Транссибирската железница да пресича реката без да се използва ферибот за преминаването между двата бряга.

Скалата на Хабаровск е в памет на 18-те австро-унгарски музиканти, отказали да се борят срещу съветската власт.  
Хабаровският регионален музей Гродеков от 1894 г. разполага с повече от 400 хил. експоната, разказващи за историята и културата на Далечния Изток.

Забележителен е Японският мемориал на 10-те хиляди японски войници, генерали и адмирали, заловени в края на Втората световна война. Мемориалът от червена тухла, издигнат в малък красив парк, създава тъжното впечатление от съдбата на японските военнопленници, загинали в Хабаровските лагери.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Хабаровск