Усурийск е руски град, разположен в долината на река Раздолная, на 98 км от Владивосток и на 60 км от границата с Китай, с население 170 хил. души. Селището е основано през 1866 г. като село Николское като решаващ фактор за развитието му, оказва строителството на Транссибирската железница през 1891 г. По-късно при сливането на селата Николское и Кетрицево, се образува град Николск. Известно време градът носи името Воррошиловск по фамилното име на съветския военен деец Климент Ворошилов. Сегашното си име, Усурийск приема през 1957 г. Лятото тук е топло и влажно, а зимата е ясна и студена.

Забележителностите на Усурийск, свързани с миналото на града от края на 19 и началото на 20 век, могат да се видят по така наречената улица „Арбат“. Красивите старинни сгради впечатляват с интересната си архитектура. Открит през 1999 г., в момента музеят разполага с повече от 1500 експоната, разказващи историята на града.

Църквата „Св. Богородица“ е построена на мястото на разрушената църква „Св. Никола“, в която през 1891 г. се е отслужил молебен в присъствието на бъдещия цар НиколайII. Освен с възхитителната си архитектура, камбанарията на църквата е един от символите на града.
Паркът „Емералд“ е разположен близо до Усурийск. Тук интересно е пресъздаден животът на миналите епохи в автентични сгради на селска и търговска къща,баня, ковачница, затвор и други сгради, напомнящи за миналото на този район на Русия.

Каменната статуя на костенурката е важна забележителност на Усурийск. През 60-те години на 20-ти век в района са намерени две такива статуи на костенурки-едната е изпратена в Хабаровск, , а другата е изложена в парка DORA в Усурийск. Този парк е любимо място за раэходка за жителите на града заради красивата природа и няколкото приятни за отмора кафенета.

Лотосовото езеро, разположено близо до града и когато цъфти това „кралско“ цвете, тук е прекрасно, а разходката с лодка между цъфналите растения е чудесно преживяване.

Местният исторически музей заема най-старата и забележителна сграда в Усурийск.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Усурийск