Такаяма е красиво японско градче с около 100 хил. жители, разположено на бреговете на река Миягава, в северната префектура Гифу, в сърцето  на Японските Алпи. Връх Хотакадаке с височина 3190 м е най-високата точка в града и отдалечеността от други райони на Япония, обуславя развитието на Такаяма със своя собствена култура за период от около 300 години.

Природата е омайваща още от пролетта, когато прекрасните черешови дървета разнасят своя аромат. Лятото е дъждовно в началото на юни и продължава до октомври, когато температурите стигат до 35 градуса. Но есента е мека и пъстрата зеленина около град Такаяма е подходящо време за разходка из този живописен район. Зимата идва тук в началото на декември и продължава чак до началото на април като снеговалежите могат да направят преспи от сняг до 5 м височина.

Старата част на града се смята за образец на някогашната Япония, а историческия център Санмачи запазва привлекателността си и без да е особено елегантен или свръх комерсиален. Най-добрите образци от произведенията на местните майстори занаятчии и по-специално дървените лакирани предмети, дърводелските изделия и керамика, могат да се видят в местния исторически музей Такаям-ши Кьодо-кам.

Множеството паметници, изработени от дърво из района говорят за майсторството на местните дърводелци като едни от тях са триетажната пагода на храма „Хид-Кокулун-джи“ и храма „Анкоку-джи“. От върха на близкото възвишение Норикура, представляващо спящ вулкан, до който може да се стигне с автобус, гледката към града е великолепна. А по 3,2-километровата въжена линия Шин-Хотака, разходката би била едно страхотно преживяване.

Една от най-големите туристически атракции на града е културното селище Ширакава-го, където са събрани традиционни японски къщи от последните две столетия. Със своята интересна конструкция, те са отлично приспособени да понасят обилните снеговалежи, които тук се задържат с месеци.Тези селски къщи се наричат още гасшозукури заради покривите с форма на сключени за молитва ръце. В Град Такаяма през пролетта и есента се провежда фестивал, известен с богато украсените ятаи или платформи, символи на обновлението и благополучието.

Град Такаяма е една от най- добрите туристически дестинации за пътуване в Азия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Такаяма