Лориан е красиво френско градче на брега на Атлантическия океан в Западна Франция, регион Бретан с население около 60 хиляди души. Град Лориан е създаден през 17 век, когато новосъздадената френска Източно-Индийска компания построява корабостроителница на отсрещния бряг на залива до Пор Луи. Арсеналът на града произвежда много кораби през следващите векове, включително първите френски бойни кораби.

Град Лориан притежава най-голямото по стойност френско рибарско пристанище и е главен център на Долината на ветроходството, търговско пристанище и съоръжения за пътнически транспорт. За това Лориан е известен още с прозвището „Градът на петте пристанища“. Освен това в този  очарователен град се провежда ежегодно Международен келтски фестивал, когато в края на юли тук идват от около 800 хиляди гости.

В град Лориан има интересни забележителности, които да впечатлят посетителите. Ерик Табарли е мултимедиен изложбен център в града, който е единственият туристически обект в Европа, посветен на океански състезания. Тук се предлагат възможности да се изживее морско пътуване и с по-стари ветроходни кораби.

Подводницата La Flore- S645, която от 2010 г. е музей в Подводната база на град Лориан е интересно място за посещение.

Една от емблемите на града е сигналната кула, разположена на хълма Фаудик в заграждението на пристанището още от 1737 г. След няколко реконструкции, височината й днес е 38 м, с 216 гранитни стъпала до фенера, датиращ от 1891 г. Наблюдателната кула позволява да се следи приближаването на корабите, влизащи в пристанището на Лориан.

Biche е последната лодка за риба тон, която е възстановена и  предлага круизи от 3 до 6 дни главно по бреговете на Бретан в партньорство с Националното дружество за наследство на фаровете и маяците.

Една от емблемите на Лориан е църквата на Дева Мария на Победата. Разположена в центъра на града, с камбанарията висока 54 м, тя е посветена на английската обсада на града през 1746 г., която се прекратява само след 20 дни. Верандата на църквата, висока 12 м е украсена с прекрасната статуя на Богородица, дело на френския скулптор Рене Летурнер.

В град Лориан са разположени великолепни паркове като Адмиралтейската градина в заграждението на пристанището с много атрактивни павилиони за отмора на разхождащите се. А крайбрежната река Скорф тече в дъното на дефиле между два стръмни и гористи склона. По течението й има красиви бързеи, които са едни от най-известните места в Бретан за практикуване на беловодни спортове.

В заведенията за хранене в град Лориан се предлага разнообразие  от специалитети, но като известно морско пристанище, морските дарове присъстват най-много в местната кухня. Един от специалитетите на града са лангустини-вид ракообразни, а също риба хек и неизменната рибена чорба. А да отидеш в Лориан и да не опиташ от популярната „Бретанска торта“, ще е голям пропуск. Понякога тя се среща пълна с крем от сини сливи или малини, или дори солен маслен карамел.Според легендата, бретонските моряци са вземали тази торта на борда на корабите си, тъй като можела да се консумира по-дълго време.

С чудесния изглед към пристанището с акостиралите там ветроходни лодки, Лориан е едно прекрасно място за отдих.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лориан