Лас Позас (Las Pozas) е едно фантастично място в Централната част на Мексико, впечатляващо със странните бетонни скулптури, разположени в прекрасна природна среда и изразяващи сюрреалистичното изкуство на създателя си, Едуард Джеймс. Роден в Шотландия и наследник  на огромно богатство, той се увлича по новото движение в изкуството в началото на 20-ти век, което обединява стремежа към разрешаване на противоречията между съня и реалността на редица художници, мислители и изследователи.

Решавайки да създаде своята мечтана Райска градина, Едуард Джеймс отива в Лос Анжелис, Калифорния, но по препоръка на приятели посещава Мексико, където открива много повече романтични места. Джеймс наема за свой водач в пътуването си Плутарко Гастелум и през 1945 г. те се отбиват в с. Ксилитла (Xilitla), Сан Луис Потоси, което грабва ексцентричния англичанин с очарователната си природа. И богатият англичанин избира тази част от света, за да изпълни сюрреалистичната си мечта.

Лас Позас е разположено на 610 м надморска височина в субтропичната дъждовна гора на мексиканските планини Сиера Горда и е на седем часа път с кола северно от Мексико Сити. Голямото разнообразие на животински и растителен свят, стръмните планински местности с пресечени красиви каньони, водопадите и естествените езера са достатъчни, за да накарат Едуард Джеймс да започне създаването на Лас Позас като свой израз на сюрреализма. Сам той често подчертава, че тази част от Мексико е „естествено сюрреалистична“.

Лас Позас се простира на площ от 32 ха с естествени водопади и басейни, преплетени с извисяващи се бетонни скулптури. Сюрреалистичните бетонни конструкции носят странните имена „Къщата на три етажа“, „Къщата с покрив като кит“ и една от най-популярните-„Стълбата към небето“. Тя е съставена от колони, имитиращи любимите цветя на Джеймс, орхидеи, а двете стълби са спираловидно разположени и се свързват на 20 м височина. В Лас Позас могат да се видят и много цветни лехи, включително и колекцията от 29 хиляди орхидеи.

Обичащ животните, Едуард Джеймс построил и много ниши и кошари за екзотични птици и диви животни от цял свят. В Райската градина има много пътеки със стъпала, площадки и романтични мостчета над рекички и невероятни изгледи към водопади и красиви долини. Лас Позас струва на Едуард Джеймс повече от 5 млн. долара като, за да  изпълни фантастичния си проект, той продава на търг колекцията си от сюрреалистично изкуство.

Лас Позас се строи повече от 30 години и в строителството  участват много дърводелци, зидари и ковачи, повечето от тях местни жители.Значителна роля в създаването на бетонните скулптури изиграва опитния мексикански дърводелец Хосе Агилар. Използвайки скиците на Едуард Джеймс, талантливият майстор изработвал дървени форми, в които се изливал бетона. Желанието на Едуард Джеймс било, неговите структури да се сливат с невероятната природа и го постигал със скулптурите си, наподобяващи растения,цветя, гъби и птици от бетон, които сякаш винаги са били там.

След смъртта му през 1984 г., тропическата растителност се разраства без контрол и всичката красота, създадена от талантливия творец, започва да се разрушава, въпреки, че „Райската градина“е отворена за посещения на туристи през 1991 г.   През 2007 г. фондацията Fondo Xilitla поема контрола над градината като я реставрира и полага грижи за нея. А през 2012 г. мексиканското правителство обявява „Градините“ за Национален паметник на изкуството.

Лас Позас е чудесно място, съчетаващо нещо ново, движещо се между фантазия и реалност.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лас Позас