Сигирия или „Лъвската скала“, заедно с двореца и градините му, се считат за едно от най-величествените творения на човешките ръце от първото хилядолетие.Издигаща се на височина 200 м, Сигирия е древна скална крепост, разположена близо до град Дамбула в Централната част на Шри Ланка.

Тази скала с огромни размери е избрана от крал Кашяпа (477-495 г. сл. н. е.) за построяване на двореца му, а градът е правилно проектиран върху площ от 16 ха като планът на целия комплекс се смята за сложен и богат на въображение. Строителството на това великолепно творение  отнема 7 години и след смъртта на крал Кашяпа, дворецът е изоставен. Известно е, че мястото е използвано като будистки манастир до 14 век. Различни са предположенията и легендите за този прекрасен дворец. В едни от тях се говори за съперничество за кралския престол между двама братя, в други-че този дворец бил построен за развлечения на кралските особи. Но каквато и да е била причината, дворецът впечатлява с чудесното разположение на помещенията, градините и фреските, които удивляват с краските и изпълнението си.

Открит съвсем случайно от майора от британската армия Джонатан Форбс през 1831 г., този „покрит с храсти връх на Сигирия“ привлича вниманието на археолозите. Но истинските изследвания на Сигирия започват едва през 1982 г., когато правителството на Шри Ланка финансира специален проект за това. През същата година Сигирия е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО като един от най-запазените примери за антично градоустройство.

На малко плато в средата на скалата, крал Кашяпа построил портал под формата на огромен лъв, от където идва името на тази структура. Днес, от него могат да се видят само внушителните му крайници. А известния британски археолог и писател Джон Стил (1880-1941), занимавал се дълги години с откритията в Сигирия, пише: „Цялото лице на хълма изглежда е било гигантска картинна галерия… може би най-голямата в света“.Рисунките покривали по-голямата част от западното лице на скалата с дължина 140 м и височина 40 м като в тях можели да се забележат повече от 500 изображения на дами, представляващи кралски особи. Цветовете, използвани за рисунките са червено,жълто, зелено и кафяво, а стилът на рисуване е уникален. Боята е нанасяна с широки щрихи, използвайки натиск от едната страна, което дава ефект на по-дълбок цветови тон към ръба. Но за съжаление голяма част от тези шедьоври са загубени завинаги-останали са само около 22 рисунки от 500-те.

Огледалната стена се намира на върха на скалата, близо до рисунките на девиците. Изработена от тухлена зидария и покрита със силно полирана бяла мазилка, стената е толкова излъскана, че кралят можел да се оглежда в нея. Ценното на Огледалната стена е, че тя е покрита частично с надписи от стихове, датиращи още от 8-ми век, които имат определена литературна стойност, поради сложната употреба на символика

 и игра на думи. Повечето от стиховете са преведени и е ясно, че са предназначени за дамите от фреските. В днешно време е забранено да се пише върху Огледалната стена, за да се съхрани това, което е останало от древните надписи.

Градините на Сигирия са сред най-старите озеленени градини в света. Разположени в подножието на скалата, те са сложно съчетание от геометрични и естествени форми с хидравлични системи, някои от които все още работят безотказно. Градините са разделени на три различни, но свързани помежду си вида: водни градини, каменни градини и терасовидни градини. Водните градини са симетрично изградени и свързани с външния ров и голямото изкуствено езеро чрез подземна тръбопроводна мрежа. 

Така наречените пещерни градини се състоят от огромни скални образувания в подножието на Сигирия, между които е имало построени красиви беседки и павилиони. А терасовидните градини се издигат от пътеките на пещерните градини до стълбите на Скалата. Терасите са оформени от тухлени стени, концентрично разположени около Сигирия, а пътеката през терасовидните градини е оформена от варовиково стълбище, което води до най-горната тераса, където е лъвската стълба.

За посещението на Сигирия, отправна точка е град Дамбула, известен с интересните си будистки храмове.Скалният комплекс Сигирия е отворен всеки ден от 7 до 16 часа.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сигирия