Сани Пас е планински проход, разположен на 2873 м над морското равнище в планината Дракенсберг между източната част на Лесото и Южна Африка. Дракенсберг е една от най-високите планини в Южна Африка  като някъде височината й достига 3482 м и е известна още като „Стена на издигнатите копия“ заради многобройните си клисури, хребети, пещери и върхове. Далеч от цивилизацията, с красивите водопади, дивите цветя и разнообразен птичи свят, тези места привличат туристи от цял свят, решени да се запознаят с това необикновено кътче от света. Проходът Сани е третия най-стръмен планински проход в света с дължина 6,5 км като е единствената пътна връзка между град Мокхотлонг в Лесото до Ундерберг в Южна Африка. Град Мокхотлонг е известен с най-високо разположената и седма по големина в света диамантена мина Letseng, където са открити три от най-добрите необработени диаманти в света. От южноафриканската страна пътят минава през парка Укхахламба-Дракенсберг и се вие надолу по скалистия склон на планината Дракенсберг.

Проходът Сани е създаден през 1913 г.като пътека за мулета за местна търговия между Южна Африка и град Мокхотлонг в Лесото, а мулетарите са разполагали и с резервни животни, в случай че някое от животните се нарани при преминаване на трудния скалист терен. Ненужните животни били пускани в някоя от пропастите, където ставали храна за брадатите лешояди. Името на прохода Сани е свързано с последния вожд на племето бушмени, обитавал тези планини и убит в средата на 19 век.

Интересна атракция на прохода е кръчмата Sani Mountain Lodge, разположена на върха на прохода от африканската страна. Това е място за кратка почивка с кафе или чай и една чудесна гледка към каньона. Южноафриканският граничен пункт не е на действителната граница в горната част на прохода, а в подножието на осемкилометрова отсечка. И съгласно закон от 1987 г. по пътя между граничния пункт и прохода Сани могат да минават само превозни средства с висока проходимост.
Интересен факт е, че през този проход още през октомври 1948 г. преминава за първи път с военен джип британския пилот от военновъздушните сили Годфри Едмъндс като реклама за способностите на превозните средства, с които търгува. При това пътуване Едмъндс достига върха на прохода за 5,5 часа, използвайки помощта на племето Басуто с мулета, въжета и макари. През 1952 г., проходът Сани е преминат за първи път с Land Rover( марка на британския автомобилен производител Jaguar Land Rover) от южноафриканския земеделски производител Alwyn Bisschoft. Малко по-късно няколко местни жители създават транспортна компания, пътят през прохода е разширен и по него спокойно могат да пътуват Land Rovers като превозни средства между град Химевил в Натал и град Мокхотлонг в Лесото. Тази компания съществува и до днес под името Sani Pass Tours и предлага пътувания за туристи. Постепенно пътят от двете страни на прохода се асфалтира и пътуването е по-лесно, въпреки, че губи очарованието си за търсачите на силни усещания. По 93-километровото трасе между двете страни на прохода Сани  има хижи и бунгала, построени в местен стил, предлагащи подслон преди изкачването до него.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сани Пас