Може би не толкова известен като други популярни градове в Украйна, като Киев, Лвов или Одеса, Харков е чудесна алтернатива за тези, които искат да изследват страната по-задълбочено. Недооценен град с много скрити съкровища, Харков е дом на някои от най-красивите забележителности и атракции в страната. Със своето население над 1,4 милиона души, това е и един от най-големите градове в Украйна. 

История на Харков
Харков е основан през 18 век, когато руската императрица Екатерина Велика разширява империята си на изток и включва града в новосформираната Харковска губерния. През 19 век градът придобива все по-голямо значение благодарение на железопътната линия, която минава през него и го свързва с останалата част от Руската империя.

През 20-ти век Харков е бил важен град в Украйна, тъй като е бил столица на Украинската съветска социалистическа република между 1917 и 1934 г. и отново от 1940 до 1991 г., след като град Киев е окупиран от германските сили. Градът е бил и мястото на първия украински университет, който отваря врати през 1816 г. По време на Втората световна война градът е бил основно бойно поле между силите на Оста и Червената армия и е бил окупиран от германците през по-голямата част от войната .

По време на съветския период Харков беше един от най-важните градове на Украйна и вторият по големина в страната след столицата Киев. Бил е дом на много важни културни и научни институции и някога е бил наричан „Столицата на украинската култура“. Днес Харков е вторият по големина град в Украйна и е най-важният културен и икономически център на страната източно от Киев. Градът е дом на много университети и изследователски институти и е център на космическата, ИТ и енергийната индустрия на Украйна.

Какво да видите в Харков
Списъкът на атракциите, които трябва да се видят в Харков, е обширен. Ето някои от акцентите:

Театърът за опера и балет: Тази емблематична и красива сграда е една от забележителностите на града и седи гордо в силуета на Харков. Вътре театърът е дом на Харковския държавен театър за опера и балет, както и на Харковската филхармония. Ако посетите по време на оперния сезон, ще имате възможност да гледате шоу тук.

Площадът на свободата: В сърцето на Харков се намира площадът на свободата, който е една от най-важните и емблематични забележителности в града. Тук ще намерите Кулата на свободата, която е построена в памет на войниците, загинали по време на революцията в Харков през 1917 г.

Художествен музей на Харковска област: Художественият музей на Харковска област е главният музей на изкуствата в града и е дом до над 45 000 произведения от артисти от цял ​​свят. Музеят е разделен на пет сгради, всички от които са разположени в центъра на Харков.

Харковският държавен природен музей: любителите на природата трябва да се отправят към Харковския държавен природен музей, който е един от най-големите музеи от този вид в Източна Европа. Разположен в южната част на града, музеят е дом на над 80 000 екземпляра и артефакти, като много от тях са редки и дори единствени по рода си предмети.

Зоологическата градина в Харков: Ако искате да видите богат асортимент от животни от цял ​​свят, отидете до зоологическата градина в Харков. Тази зоологическа градина е дом на над 2500 животни, включително някои много редки и уникални същества.

Централният парк: Един от най-големите и популярни паркове в Харков се намира в центъра на града. Central Park е дом на всичко - от езера, фонтани и игрища за топка. Ако посетите през летните месеци, можете дори да участвате в концерти и фестивали на открито.

Как да стигна до Харков
Най-добрият начин да стигнете до Харков е да летите до летището на града, което се намира в югозападната част на града и обслужва вътрешни и международни полети. Летището на града е свързано с много големи градове в Европа, както и с азиатски дестинации като Пекин, Хонг Конг, Шанхай, Сеул, Токио и др. Летището е свързано с града с автобус, който се движи на всеки 10 до 20 минути и отнема около 30 минути, за да стигнете от летището до центъра на града. Можете също да вземете такси от летището, което ще отнеме около 20 минути и струва около UAH300.

Заключение
Харков е град, за който много хора не се сещат, когато планират пътуването си до Украйна. Въпреки това, това е отлична дестинация, която предлага култура, история, природа и оживен нощен живот. Ако посетите този град, не забравяйте да посетите Театъра за опера и балет, Централния парк и Музея на изкуствата на Харковска област. След като вече знаете какво да видите в Харков и как да стигнете до тук, е време да започнете да планирате пътуването си. Посетете този невероятен град и открийте какво го прави толкова специален!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Харков