Градът е богат на история, както и на природна красота, което го прави чудесна база за изследване на Западна Украйна. Тук ще се опитаме да опишем накратко всичко, което трябва да знаете за Херсон, включително полезни съвети как да стигнете до там, какво да видите, когато стигнете там, и къде да отседнете, ако планирате посещение.

История на Херсон

Херсон (Kherson) има дълга история, но археолозите смятат, че мястото на днешен Херсон е било населено още през 6 век пр.н.е. През 1 век пр. н. е. това е селище, наречено Йополис. През 6-ти век е хазарско селище, а през 12-ти век е Владимир-в-Херсон. Оттогава той прераства в град и се нарича Херсон. Херсон се превръща в основно място за търговия през 15 век и играе ключова роля в историята на Русия и Украйна. През 1569 и 1570 г. казашкият водач Иван Мазепа и малка група казаци превземат Херсон, което води до първата руско-украинска война. През 1787 г. Херсон е второто по важност пристанище в Руската империя. Повече от век Херсон е бил столица на руския черноморски флот. През 20 век Херсон е окупиран от немски и румънски сили по време на Първата световна война и от германски сили по време на Втората световна война. През 1944 г. съветските сили освобождават Херсон, което води до статута му на забележителен исторически обект.

Какво да видите в Херсон

Освен завладяващата си история, Херсон също е дом на някои от най-зашеметяващата природа в Западна Украйна. Най-голямата забележителност на града е Държавният биосферен резерват „Краснопресненски“, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Този природен резерват е дом на няколко застрашени вида растения, както и резерватът за диви животни, който е дом на мечки, рисове и вълци.

Друга популярна атракция в Херсон е Херсонският държавен морски музей, който учи посетителите за интересното минало на града като черноморско пристанище. Този музей е и мястото за почивка на „Херсонското съкровище“, колекция от древни религиозни артефакти, намерени през 2000 г.

Как да стигна до Херсон?

Има два начина да стигнете до Херсон. Първият е да вземете влака от Киев, който отнема 6 часа. Като алтернатива можете да летите от Киев до Одеса, което отнема 90 минути. От там има 6 часа път с кола до Херсон. Ако пътувате от Европа, можете да вземете влак от всеки голям град до Одеса. Оттам ще трябва да хванете автобус до Херсон, което отнема няколко часа. Ако пътувате със самолет, можете да хванете директен полет от Берлин, Виена и други големи европейски градове до Киев. Оттам можете да хванете автобус или влак до Херсон или да летите до Одеса. Като цяло, ако идвате от запад, ще спестите много време, като летите.

Кога да посетите Херсон?

Херсон е чудесно място за посещение по всяко време на годината. Зимата може да стане студена, но има много атракции на закрито, които да ви затоплят. И с такова крайбрежно местоположение, лятото е идеалното време да посетите и да се насладите на прекрасните плажове на Херсон. Херсон е добро място за посещение, ако искате да разберете по-добре миналото на Украйна. Този град е богат на история и можете да научите за различни значими събития, които са помогнали за оформянето на историята на Украйна. Херсон също е дом на голямо разнообразие от растителни видове, което го прави чудесно място за посещение, ако обичате природата.

В заключение Херсон е красив град с богата история. Този град има какво да предложи, от зашеметяващи природни пейзажи до завладяващ исторически разказ. Като цяло Херсон е отлично място за любителите на историята, любителите на природата и всеки, който търси място за почивка.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Херсон