Град Казабланка е най-големият в едноименната си провинция, както и най-големият пристанищен град на атлантическото крайбрежие на Мароко. Известен е на местно ниво като „Casa“ и се разрасна значително през последните две десетилетия, за да се превърне в основен играч в мароканската политика, бизнес и култура. Въпреки, че може да изглежда като модерен индустриален град с малко какво да предложи на посетителите, Казабланка съдържа много красиви стари сгради и паметници, които отразяват дългата му история. Като се има предвид неговия размер и значение като пристанищен град, може да се изненадате колко много има да се види в Казабланка. Забележителностите на града варират от традиционни джамии и синагоги до художествени галерии и музеи. Има и няколко живописни парка, където можете да се отпуснете след ден в разглеждане на забележителностите на града. Ето някои от любимите ни неща за правене в Казабланка:

Посещение на джамията Хасан II
Джамията Хасан II е една от най-красивите джамии в света. Разположена в средата на океана, тя е впечатляваща не само с дизайна си, но и с това как е построена. Завършена през 1993 г., тя е построена по такъв начин, че всяка от 26 800 плочки на джамията е почти неразличима от водата около нея. За съжаление можете да я видите отвътре само ако сте посетили Мека - Хадж (годишно ислямско поклонение в Мека). Ако не сте ходили до Мека, ще можете да видите джамията само отвън.

Разходете се из Marché des Habous
Marché des Habous е най-старият пазар в Казабланка. Датиращ от 1907 г., сега той е център за магазини и кафенета за изкуство и занаяти. На пазара има повече от 400 магазина, които продават всичко - от ръчно изработени занаяти и бижута до дрехи. Пазарът е отлично място да усетите културата и традициите на Казабланка. Ако имате късмет, може дори да се натъкнете на текуща сватба. Централният площад на пазара също е дом на малка джамия. Можете също така да видите Mounted Corniche, известен паметник, който гледа към града. Пазарът работи всеки ден от 9 до 18 часа.

Посещение на Мавзолея на Мохамед V и Кралските работилници за зидария
Мавзолеят на Мохамед V е традиционно ислямско светилище, разположено в квартал Ел-Джем в Казабланка. Построен през 1958 г., мавзолеят е посветен на Мохамед V, бивш султан, управлявал Мароко от 1912 до 1952 г. Мавзолеят е красива сграда, украсена с арки и сложни плочки. Заслужава си да се посети и защото в него се съхраняват голяма част от личните вещи на Мохамед V. На същата улица като мавзолея се намират кралските зидарски работилници. Датиращи от 16-ти век, работилниците са били построени, за да приютят зидарите, които са построили близката джамия Хасан. Работилниците сега са музей, в който се помещават много примери за традиционна мароканска архитектура и занаяти.

Старата крепост на Казабланка
Старата крепост на Казабланка е една от най-историческите сгради в града. Построена е през 1908 г., което я прави една от най-старите сгради в Казабланка. Фортът първоначално е построен от португалците като защита срещу пирати. След напускането на португалците той е използван като френска военна крепост. Днес това е малък музей, в който се помещава голяма колекция от оръдия и други военни артефакти. Крепостта е отворена всеки ден от 9 до 17 часа. Входът е 5 дирхама (около $0,50).

Музея за съвременно изкуство или посетете една от красивите градини
В Казабланка има няколко художествени галерии, включително Музея за съвременно изкуство (CMA). Този музей съхранява голяма колекция от модерно изкуство, включително картини и скулптури на местни и международни художници. Можете също да посетите една от многото градини на Казабланка. Градините на джамията Хасан II, градините на Мохамед V и ботаническите градини си заслужават да бъдат посетени.

Град Казабланка е прекрасно място за посещение. Въпреки че може да изглежда като модерен индустриален град, в него се помещават и много красиви стари сгради и паметници, които отразяват дългата му история. Като основен търговски център от 10-ти век, Казабланка е пълна с култура и история и може да се похвали с някои наистина красиви забележителности. Ако търсите нов град за разглеждане, горещо препоръчваме да посетите Casa.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Казабланка