Пиза (Pisa) е град в Италия, област Тоскана.

Селището датира от древнотта. Има останали сведения за търговия между гърците и галите още от V в.пр.Хр. През 1991 г. са открити етруски некрополи в близост до града. По време на римското управление Пиза се запазва като морска база, от която са тръгвали римските кораби срещу лигурците, галите и картагенците. След унищожаването на Западната Римска империя града не запада за разлика от другите римски градове.

През Средновековието Пиза е център на държава с търговски интереси в цялото Средиземноморие. През този период е построена известната Наклонена кула в Пиза. Тя представлява камбанария и е част от цял религиозен комплекс. В средните векове, когато река Арно безпрепятствено достига Тиренско море, градът служи за пристанище, където Пиза осъществява търговията си с Корсика, Сардиния и Балеарските острови. Между XI-ти и XIII-ти век Пиза достига своя разцвет. В 1284 г. претърпява грандиозно поражение от генуезците в морската битка при Мелория. В резултат на икономическа разруха, Пиза изпада в зависимост от Флоренция. Под ръководството на Медичите отново постига икономическа стабилност, благодарение на развитието на пристанището. След откриването на университета е постигната стабилност и на културата.

Най-интересни за посещение в Пиза са: Дворът на Чудесата със Наклонената кула, Катедралата, Баптистерия и средновековното гробище „Кампосанто”; Църква Богородица с бодила; Национален музей Св. Матей и др.

Етикети: Медичи |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пиза