Пиза

Информация | Kарта
seen
11908
facebook
Пиза

Пиза (Pisa) е град в Италия, област Тоскана.

Селището датира от древнотта. Има останали сведения за търговия между гърците и галите още от V в.пр.Хр. През 1991 г. са открити етруски некрополи в близост до града. По време на римското управление Пиза се запазва като морска база, от която са тръгвали римските кораби срещу лигурците, галите и картагенците. След унищожаването на Западната Римска империя града не запада за разлика от другите римски градове.

През Средновековието Пиза е център на държава с търговски интереси в цялото Средиземноморие. През този период е построена известната . Тя представлява камбанария и е част от цял религиозен комплекс. В средните векове, когато река Арно безпрепятствено достига Тиренско море, градът служи за пристанище, където Пиза осъществява търговията си с Корсика, и . Между XI-ти и XIII-ти век Пиза достига своя разцвет. В 1284 г. претърпява грандиозно поражение от генуезците в морската битка при Мелория. В резултат на икономическа разруха, Пиза изпада в зависимост от . Под ръководството на Медичите отново постига икономическа стабилност, благодарение на развитието на пристанището. След откриването на университета е постигната стабилност и на културата.

Най-интересни за посещение в Пиза са: Дворът на Чудесата със Наклонената кула, , Баптистерия и средновековното гробище „Кампосанто”; ; и др.

Снимки Пиза
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Пиза. Снимки от Пиза и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Пиза - Дворът на чудесата
Пиза - Баптистерия
Пиза
Пиза
Пиза
Пиза
Пиза
Пиза
Пиза
Пиза
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
17.87 °C | ясно небе

Вятър: 1.5 m/s

Влажност: 93 %

Атмосферно налягане: 1011 hpa

Облачност: 0 %

RSS