Орхей Веки, наричан още Старият Орхей, Молдова, е исторически значим археологически комплекс, който предлага поглед към богатото и разнообразно минало на страната. Разположен на река Реут, този обект е известен със своите уникални природни и исторически пейзажи. Често се смята за музей на открито в Молдова. Орхей Веки включва останки, които датират от различни епохи, включително палеолита, енеолита и желязната епоха.

Мястото е най-известно със своите пещерни манастири. Един от най-емблематичните е православният пещерен манастир „Орхей Веки“, който продължава да се използва и днес. Изсечен в масивна варовикова скала през 13-ти век, той представлява впечатляващо свидетелство за ранната православна християнска монашеска традиция в региона.

Освен религиозното си значение, Старият Орхей е и обект с огромно археологическо значение. Разкопките разкриха съществуването на древни укрепления, жилища и артефакти, които предоставят ценна представа за живота на ранните жители на Молдова. Този археологически обект също свидетелства за историческия обмен и културния диалог между различните цивилизации.

Посещението на Орхей Веки е като крачка назад във времето. Той предлага невероятна възможност за изследване на културното наследство на Молдова, докато зашеметяващата му природна красота го прави задължително посещение за всеки любител на природата. Орхей Веки е признат за природен и културен резерват и е една от най-посещаваните туристически атракции на Молдова.

Гласувай:
Рейтинг 1 от гласували Орхей Веки