Музеите на Ватикана. Според Латеранския договор от 1921 г. Ватиканът е независима и суверенна държава с площ приблизително 108 акра, заобиколени от дебели и високи стени. Суверен на тази малка държава е папата – глава на Римокатолическата църква.

Сикстинската капела – През 1508 г. папа Юлий ІІ (1443-1513) поръчал на Микеланджело да изпише близо 1000 кв.м от тавана на капелата. В продължение на 4 години художникът се посветил на стенописите и в резултат се родил един от шедьоврите на Ренесанса. След почистването на вековната мръсотия и сажди от тавана блеснаха великолепните оригинални цветове и засия с всичките си багри “Страшният съд”.

Други забележителности са египетската колекция, римските мозайка и стенописи и множеството статуи в класически или елински стил в двора на Белведере, в това число Лаокоон, Белведерския торс и Аполон Белведерски. Стаите на Рафаел са украсени с великолепни фрески, а много от Рафаеловите творби се пазят в Картинната галерия разположена в над 20 зали.

Фантастичната Sala degli Animali е пълна със статуи на животни, които могат да развеселят децата.

Интересни да се посетят: Галерията с географските карти; Параклиса на Николай V; Борджиевите покои; Етруският музей на Григорий; Египетския музей на Григорий и др.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Музеите на Ватикана