Неапол

Информация | Kарта
seen
13692
facebook
Неапол

Неапол (Napoli) е град в Италия, разположен в Неаполитансикият залив. Неапол вероятно е бил основан от жителите на тогавашната гръцка колония Куме (Cumae) приблизително през 750 г. пр.н.е. На няколко километра от Куме бива построен друг град - Партеноп. След заселването Партеноп се разширява до подножието на планината и старият град приема името Неапол (Нов град). Скоро Неапол започва да се смята за един от най-проспериращите градове в Магна Греция. Скюченият договор за съюз с тогава разрастващия се Рим през 326 г. пр.н.е. довел до една относителна независимост. Но по време на римските граждански войни 88 - 82 г. пр.н.е. Неапол бива присъединен към Римската империя като зависима провинция от римския държавник Луций Корнелий Сула.

Както в столицата, така и в Неапол раннохристиянските общности биват периодично подлагани на преследвания и гонения. Те често са се укривали в катакомбите, които са им служили като място за събрания, за погребения и за разучаване на техния култ. Това положение се променя едва през 313 г. с помощта на Миланския едикт, когато християнството е утвърдено като официална религия от император Константин Велики. Катакомбите са запазени и до днес и могат да бъдат видени и разгледани.

Последният западноримски император Ромул Августул бива свален от престола и през 476 г. изпратен “в пенсия” вероятно близо до Неапол.

След падането на Западната Римска империя Неапол е включен към Остготското кралство. След това Неапол и регионът е присъединен за няколко столетия към Източната Римска империя (Византия). През следващите векове е под френско, испанско и австрийско управление, а пез 1861 г. се присъединява към обединеното Кралство Италия.

Неапол е възпят от дълбока древност като едно от най-красивите места по земята. В Неапол има много забележителностти, но най-важните, които трябва да се видят са: ; ; ; Църква Хълм на милосърдието; ; ; ; ; ; ; ; и много други. В околностите на Неапол не трябва да се подминават: , древните градове и и др.

Снимки Неапол
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Неапол. Снимки от Неапол и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Неапол
Неапол
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
26.23 °C | ясно небе

Вятър: 2.6 m/s

Влажност: 51 %

Атмосферно налягане: 1018 hpa

Облачност: 0 %

RSS