Националният археологически музей в Неапол съхранява една от най-богатите сбирки от гръцки и римски антики. Те са намерени в Помпей и Херкулан, покритите с пепел градове при изригването на вулкана Везувий.

Националният археологически музей на Неапол е основан през 1750 г. от Шарл ІІІ Испански. Сградата е издигната през 1585 г. като казарма, през 1616 г. е преустроена в Университет, а през 1750 г. става дом на кралския музей.

Приземният етаж е посветен главно на скулптурите от мрамор и бронз. Най-интересни са статуите на Атина, на Афродита, прочутата Копиеносец, „Херкулес Фарнезе” – най-красивата скулптура в музея, „Бикът Фарнезе” – най-голямата статуя запазила се от древността и много др. Мецанинът е посветен на прочутите помпейски мозайки и с ранната история на Неапол.

На първият етаж в Националният археологически музей на Неапол най-голям интерес представляват Залата с папирусите, Залата със стенописите и Залата с Храма на Изида – където от части е възстановен едноименият храм в Помпей.

Етикети: Римска империя |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Национален археологически музей - Неапол