Наричат Амалфи (Amalfi) една от перлите на Костиера Амалфитана. Амалфи е община и живописен курортен град, намиращ се в западната част на Южна Италия, област Кампания, провинция Салерно. Кацнал е на северния бряг на Салернския залив и е един от градовете по Амалфийското крайбрежие. Непосредствено след Амалфи в източна посока се намира малкия живописен курортен град Атрани. На около 20 км на изток от Амалфи е провинциалния център Салерно, а на 50 км на северозапад е град Неапол. Покровител на Амалфи е Сант'Андреа Апостоло. Ежегодният празник на Амалфи е на 30 ноември.

Крайбрежието на Амалфи е брегова линия на северното крайбрежие на залива Салерно на Тиренско море, разположено в провинция Салерно, Южна Италия. To е известна туристическа дестинация за региона и Италия като цяло, привличайки хиляди туристи годишно. През 1997 г. крайбрежието на Амалфи е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Крайбрежието на Амалфи се характеризира със средиземноморски климат с топли лета и мека зима. Брегът се състои от 11,231 хектара, територия заключена между залива на Неапол и залива Салерно. Единственият сухопътен маршрут до крайбрежието на Амалфи е 40-километровата Strada Statale 163, която минава по крайбрежието от град Vietri sul Mare на изток до Позитано на запад. Тринадесет общини са разположени на крайбрежието на Амалфи, като много от тях са туристически дестинации.

Амалфи е грациозно място. Струпването на бели сгради карата града да блести като перла в низината с градове, разположени по крайбрежието на Амалфи. Амалфи е един от историческите градове по крайбрежието на Амалфи. Имал е славна история като морска република, чийто статут го подрежда до крайбрежните сили като Пиза, Венеция и Генуа. Освен това Амалфи е бил търговски мост между византийския и западния свят в продължение на векове. Неговото значение в тази историческа търговска лига се празнува всяка година с Регата на четирите древни морски републики, която се провежда всеки юни, редувайки се във всеки от четирите града, за да се бият отново за морските права. Това е трахотно и грандиозно събитие, което си заслужава да се гледа.

Градът започва от ръба на водата с красива алея по крайбрежието на Средиземно море и яхтено пристанище, пълно с колоритни лодки. Сърцето на историческия център на Амалфи тупти на Пиаца дел Дуомо, пред поразителната катедрала от IX век. Площадът е осеян с кафенета по тротоарите и елегантни магазини, тратории и пицерии, от които любезни италианци приканват да се посети именно тяхното заведение.

Шестдесетте стъпала, водещи до църквата, не притесняват никой и всеки се наема да ги изкачи само и само да достигне до този архитектурен шедьовър във византийски стил, с мавритански арки и великолепна украса. Катедралата е посветена на Св. Андрей – патронен светец на Амалфи, Русия и Шотландия, и е наистина красива сграда. Интериорът на катедралата е пищен, предимно бароков. Вътре е скритият райски кът, датиращ от 1266 г., с гора от колони, арки и невероятна фрески. Криптата е страхотно и богато украсена и си струва да бъде посетена. В двора на катедралата има малък манастир, катедрален музей, където се намира и гробницата на Свети Андрей.

Италиански моряк Флавио Джоя е родом от Амалфи и популярен с изобретяването на съвременния магнитен компас. В негова чест в града има издигнат паметник и площад, носещ неговото име. "Tavole amalfitane" са древни проекти на сложните морски кодове на Амалфи, които са запазени и до днес и са изложени в Гражданския музей. Амалфи има дълга история и като център на ръчното производство на хартия, затова в града има и Музея на хартията, в който може да се види как красивите продукти са били, и все още са, правени на ръка. Все още има някои фамилни хартиени фабрики, които продължават традицията.

Оглеждайки се из града и околните хълмове, бързо се забелязва, че основният продукт, отглеждан в района е лимона, от който се приготвя ликьор от лимончело, както и се използва в местните ястия. Лимонът као символ се появява в продуктите от керамика, а цитрусовият аромат изпълва въздуха в града.

Пещерата Емералд е едно от природните чудеса на Амалфи. Намира се на нос Конка и излъчва зловещ изумруден оттенък, който идва от дълбините му благодарение на подводната цепнатина, която пречупва слънчевата светлина.

Посетителите на Амалфи имат възможност за много и интересни забавления, като например пътуване с ферибот до Салерно, Позитано и Капри. Друга възможност е  наемането на лодка, която отвежда до скрити заливчета, където хората се наслаждават на слънцето и карат сърф.

Архитектурните и художествени ценности на неговите паметници и исторически сгради, неописуемата красота на неговите пейзажи, нейният фолклор и традиции са направили, и все още правят, Амалфи място без сравнение.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Амалфи