Бари е град, разположен на югоизточния бряг на Италия, с лице към Адриатическо море. Бари е вторият по големина икономически център на южния регион на Италия след Неапол. Старият център на Бари е сгушен около пристанището, жилищната и бизнес зона на града е широка и се простира на голяма територия.

В ранните години Бари е бил част от Римската империя и е служил като главен вход към Адриатическо море. С течение на времето неговото значение нараства. Това става причина управлението на града да преминава в различни „собственици”. Като крайбрежен град с достъп до много морски пътища, Бари има разнообразна икономика, която включва селскостопанската и текстилната промишленост, производство на дрехи и обувки, както разбира се и морски транспорт заради голямото пристанище.

Старият град Бари предлага фантастично представяне на историческата архитектура, важни сгради като Кастел Свево, докато в модерния град се намират някои прекрасни музеи и търговски улици. Комбинацията от старо и ново се вплита фантастично в този прекрасен крайбрежен град.

Базиликата Сан Никола e огромна църква в центъра на Бари. Известна е със своя фантастичен дизайн, богат интериор и е важно място за поклонение на римо-католиците в Европа. Построена през 1197 г., тази базилика е пример за романския стил и стои гордо в центъра на стария град Бари, близо до пристанището. Предната фасада има някои фантастични малки детайли и скулптури, а интериорът има просто зашеметяващ златен таван с рисувани произведения на изкуството. Вътре в базиликата се намира гробницата на Свети Никола и множество изявени скулптури и мозайки.

Църквата на Сан Сабино е считана за по-малко известна и известна от базиликата Сан Никола, но все пак е още една фантастична сама по себе си сграда. Намираща се в близост до базиликата Свети Никола, тази църква е друга внушителна сграда в центъра на стария град Бари. Предната фасада на църквата е с подобен дизайн и е направена от бял камък и има няколко скулптури и богато украсени прозорци.Сан Сабино е архитектурно бижу на град Бари. Построена е през 1292 г. и е важен пример за романска архитектура. Вътре има безброй бели каменни и мраморни орнаменти, а също и сложно украсена крипта. Освен това има много религиозни реликви, включително гробницата на Сейнт Колумба.

Археологическите разкопки на катедралата на Сан Сабино са своеобразна атракция. Пътуване под земята разкрива уникалния й подземен свят, в който има много римски руини. Тези различни находки показват сложната история на Бари и как тя се е променила през годините.

Замъкът Бари e нормански замък, построен през 1100 г. от крал Роджър II. Той се отличава с традиционен дизайн с централен двор, четири главни кули и е заобиколен от ров от трите си страни. Въпреки огромните замъци, той все още остава във фантастично състояние и има оригинални стени и кули. Замъкът Бари се намира на един хълм на запад от стария център на града и предлага фантастична гледка към града. За посетителите се предлагат интересни разходки из двора, коридорите и няколко вътрешни помещения, където са поместени артефакти и изложби за историята на замъка.

Старият град Бари е успял да се запази непокътнат, като влиза в симпатична хармония със съвремието. В него има лабиринт от малки, тесни калдъръмени улички, които се въртят в почти кръгов вид. Истинско удоволствие е да разгледате тесните улички на стария град, за да видите местната култура, да се полюбувате на прекрасните сгради и да видите откъде е възникнал този велик град. Модерният град на Бари има поредица от прави, успоредни улици, които символизират модернизма и организацията. Една обиколка из гарад е хубаво да започне от базиликата Сан Никола, да премине към посещение на другата катедрала и замъка, да премине в разходка по страничните улици, пиене на питие в някое старомодно кафене и много други приятни преживявания.

Бари е крайбрежен курорт, затова е логично той да има фантастична крайбрежна алея и това е The Lungomare Nazario Sauro. Тази пешеходна алея се простира на около 1000 метра от пристанището до Parco per Cani и е наистина живописна пешеходна алея, по която да се насладите на средиземноморското слънце. Обградена с фантастична архитектура и бели промити сгради, крайбрежната алея има приятна атмосфера, а гледката към морето е възвишена.

Старият център на Бари е пълен със скрити скъпоценни камъни и Piazza Mercantile е една такава находка. Разположен в източната част на града близо до пристанището, този площад е очарователно място за посещение, а архитектурата е странна и привлекателна. Този площад отвежда до различни времена. Различните цветни капаци покриват прозорците, а малките балкони радват сетива с красивите си цветя.

Разположена на брилянтната крайбрежна алея, Pinacoteca Provinciale е фантастична модерна галерия, която предлага голямо разнообразие от произведения на изкуството, вариращи от XI век до XIX век. Самата сграда заема първо място на крайбрежната алея и има поредица от арки на предната фасада и e много богато украсена с интересни детайли. Различните изложби показват богатството на висококачественото изкуство, включително картини от средновековието, картини на забележителни италиански художници, както и множество творби, посветени на апулийското училище за изкуство. Особено интересни са творбите на художници като Паоло Веронезе, Джовани Белини и Тинторето.

Ако търсите място за терапия на дребно, Via Sparano ще задоволи вашите нужди. Разположена в „модерен” Бари, тази улица преминава от Corso Vittorio Emanuele и стига до Piazza Aldo Moro. По улицата са разположени множество магазини, включително такива на дизайнерски марки като Disney Store, Emporio Armani, Pandora, H&M, Michael Kors и Zara. Освен фантастичните възможности за пазаруване, улицата предлага и редица барове, кафенета и ресторанти и е наистина модерно място за посещение.

Ако искате да се насладите на слънцето и да се насладите на морския въздух, Лидо и плажът на Сан Франческо са идеалното място за посещение. Този плаж се намира на изток от стария градски център и предлага много начини за забавление. Плажът предлага перфектен златист пясък и чиста синя вода. Около плажа има множество магазини, барове и ресторанти, на които да се насладите.

Националният парк Alta Murgia е един от най-добрите паркове в региона на Апулия и предлага различен вид атракция към обичайните забележителности, които Бари предлага.

Може да се чудите защо бизнес и търговският център на Бари е посочен като забележителност, но тук изпъква резкия контраст със стария град – съществува ясна разлика между двата центъра. Улиците са изцяло подредени и оформени в мрежов формат, а архитектурата е фантастична.

Като най-голям театър в Бари, театър Петруцели е четвъртият по големина театър в страната. Разположен е в новата част на Бари и се откроява от околните сгради, тъй като разполага с великолепна оранжева фасада, украсена с много изваяни детайли. Отвътре декорацията е фантастична, а залата има типичните особености за висококачествен театър, включващ огромно количество червено кадифе и златни гарнитури.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бари