Кралският дворец на Казерта (Caserta) е бивша кралска резиденция в Казерта, южна Италия, построен, за да изпълнява ролята на основна резиденция на Бурбонските крале на Неапол. Кралският дворец в Казерта се намира съвсем близо до гладиаторската арена в Капуа и недалеч от хилядолетния град Неапол.

Това е един от най-големите дворци, построен в Европа през XVIII век. Идеята на краля, разпоредил издигането на двореца, била той да бъде достоен съперник на френският дворец Версай и испанският дворец Ескориал. Просто няма да е пресилено ако се каже, че Кралският дворец в Козерта е една приказка за разкош и великолепие.

През 1997 г. дворецът е обявен за обект от световното наследство на ЮНЕСКО. Номиинрането му го описва като „лебедовата песен на грандиозното бароково изкуство”. Кралският дворец в Казерта е една от най-големите кралски резиденции в света със своите над 1 милион куб.м. обем и площ от около 160 000 кв.м. За построяването на Кралския дворец в Казерта, местното население е било преместено на 10 километра далеч от домовете си, за да бъде по-близо до строежа, тъй като трябвало да се осигури работна ръка.

Изграждането на двореца е започнало през 1752 г. за Чарлз VII от Неапол, който работи в тясно сътрудничество с архитекта Луиджи Ванвители. Когато Чарлз видял величествения модел на Ванвители за Казерта, се изпълни с емоция „способна да изтръгне сърцето от гърдите му”. В крайна сметка Чарлз VII не е спал и една нощ в Реджа, тъй като абдикира през 1759 г., за да стане крал на Испания , а проектът е изпълнен само до едно частично завършване в чест на третия му син и наследник – Фердинанд IV от Неапол.

Политическият и социален модел, който е заложен при проектирането на Кралския дворец в Казерта, е дорецът Версай, който, макар и поразително различен по разнообразие и разположение, изпълнява същата роля – да бъде сграда за царя, неговия двор и правителството.  Предложението предвижда дворец, който е един вид виртуален град, в който не се помещават не само кралят и съдът, а и всички основни политически и културни елити на Кралство на двете Сицилии - университет, музей, библиотека, кабинетни бюра, висши военни командири и т.н.

Освен седалище на основните институции, кралят искал този дворец, за да има нов великолепен кралски двор и административен център за царството и то на място, което да е защитено от морска атака, и едновременно с това отдалечено от бунтовническия и претоварен град Неапол. За да се осигури подходяща защита на царя, в двореца също така са били открити казарми.

Кралският дворец в Мадрид, където Чарлз е израснал, и дворецът Шарлотенбург са моделите за вдъхновение за Кралския дворец в Казарта. Просторният му осмоъгълен вестибюл пък изглежда е бил вдъхновен от базиликата Санта Мария дела Салюте във Венеция. Параклисът на двореца се смята, че е взаимстван от Кралския параклис на Версай.  Ванвители умира през 1773 г., но строителството на Кралския дворец в Казерта е продължено от сина му Карло, а след това и от други архитекти.

От 1923 г. до 1943 г. дворецът е преотстъпен на италианската военновъздушна академия – Академия Аеронаутика. От октомври 1943 г. Кралският дворец в Казерта служи като щаб на Съюзническите сили в Средиземноморската зона. През април 1945 г. Кралският дворец в Казерта е бил мястото, където са подписани условията за безусловна немска капитулация на силите в Италия. През 1945 г. в двореца се провежда първият съдебен процес за военни престъпления, на който германският генерал Антон Достлер бива осъден на смърт и екзекутиран в Аверса.

Кралският дворец в Казерта има интересно разпределение. Дворецът се състои от 5 етажа, 1 200 стаи, 25 кралски апартамента, голяма библиотека и театър по образец на театъра Сан Карло в Неапол. Дворецът има правоъгълна форма и е с размери 247 м х 184 м. Всеки етаж е с размери приблизително 47 000 кв.м., но като се имат предвид петте етажа, целият дворец е с размери 235 000 кв.м. Кралският дворец в Казерта разполага с над 40 монументални стаи, изцяло декорирани със стенописи, за разлика от Версай, който разполага само 22 такива.

Кралският дворец в Казерта е най -големият кралски дворец в света по обем, с повече от 2 милиона кубически метра. Дворецът обхваща четири двора, които се характеризират с това, което учени описват като добре разпределен интериор, който предизвикват монотонно достойнство, уникално за онова време.

От всички кралски резиденции, вдъхновени от Версайския дворец, дворецът в Казерта е с най-голямата прилика с оригиналния модел. Както във Версай, е изграден голям водопровод, който да осигурява вода за удивителните водни украси. Подобно на своя френски предшественик, Кралският дворец в Казерта има за цел да демонстрира силата и величието на абсолютната монархия от Бурбон. Дворецът в Казерта осигурява кралско убежище, точно както Версай е служил за убежище на Луи XIV, когато се е опитвал да се отдалечи от Париж.

Парковете и градините на Кралския дворец в Казерта също са изключително впечатляващи. Те са типичен пример за барок и се простира на 120 ха, на частично хълмист терен. Тук вдъхновението отново идва от парка на Версай. Започват от задната фасада на двореца, и обграждат дълга около 3 километра алея с изкуствени чешми и каскади. Има инетресна ботаническа градина, наречена "Английската градина". Тази градина е проектирана през 1780 г. от Карло Ванвители и родения ботаник и дизайнер Джон Грейфер, обучен в Лондон и препоръчан на Сър Уилям Хамилтън от Сър Джоузеф Банкс.

Фонтаните и каскадите в парка на Кралския дворец в Казерта се съревновават с тези в Петерхоф, Санкт Петербург. Различават се:

- Фонтанът на Диана и Актеон със скулптури на Паоло Персико , Анджело Мария Брунели и Томазо Солари;

- Фонтанът на Венера и Адонис;

- Фонтанът на делфините;

- Фонтанът на Еол;

- Фонтанът на Церера.

Голям брой фигури от класическата античност са моделирани от Каетано Саломоне специално за градините на двореца.

Съвременните критици отбелязват, че Кралският дворец в Казерта е надминала всички други кралски дворци в Европа по един конкретен аспект: комбинацията от завършеност и достолепие. Това се дължи на просторния овален площад пред южната страна на сградата.

Освен архитектурно наследство и турситическа атракция, Кралският дворец в Казерта е декор за няколко филма, и то доста известни. Класическият стил и сходството му с Ватикана го превръщат в популярно място за заснемане. Той е използван за „дубльор” на Ватикана в „Мисия Невъзможна III”, „Ангели и демони” и „Добрият папа” – биографичен филм за папа Йоан XXIII. Освен това дворецът в Казерта е „играе ролята” на Кралския дворец на Набу в поредицата "Междузвездни войни".

Днес от двореца отворен за посещение е само един етаж. Но все пак при една разходка из него човек ще онемее пред фасадата му, интериора му, украсата му.

Внушителното му централно стълбище е изработено от чист мрамор и е богато украсено с разкошно изрисуван таван. Тронната зала несъмнено респектира със своя висок таван и позлатени орнаменти. В нея всичко удивлява – от най-дребния детайл до мащабите на самата зала. Напълно запазените автентични мебели, включително и самия трон, създават запомнящо се специфично усещане. Пищният барок лъха дори и от мебелите – изящни и сложни дърворезби, пищни форми и оригинални идеи.

Да се разходиш из апаратамент, където някога е спал крал, е своево рода незабравимо приключение. Стените им покрити с фини копринени тапети, произведени в Сан Леучо. Технологията е запазена и до днес, но всичко става със специална заявка. Клиенти за тези копринени тапети са най-вече арабски шейхове.

Трите библиотеки на Кралския дворец в Казерта смайват с изобилие от литературни творби и томове на научни трудове.

Освен Кралският дворец в Казерта интерес представлява и Старият град.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 2 гласа Казерта