Сицилия е автономен район в Италия и най-големият осров във Средиземно море с площ от 25 708 км². Има население от 5 милиона души. Най-голям град на острова е Палермо, а други големи центрове са Сиракуза и Катания. Към административния район се включват и няколко групи от малки острови в околностите на Сицилия. На остров Сицилия се намира най-високият вулкан в Европа – Етна, с височина 3,320 м.

От VІІІ в.пр. Хр. насам Сицилия е колонизирана от финикийци, гърци и картагенци. Най-важната колония – Сиракуза е основана през 734г. пр. Хр. от гърците. След Пуническите войни картагенците са изтласкани и островът е завладян от Римската република.

След краха на Западната Римска империя Сицилия преминава през ръцете на Византия, на вандалите и на остготите, а по-късно бива завладяна от мюсюлманите и Палермо става столица на Сицилийския емират.

През 11-и век Сицилия е завладяна от норманите и те го превръщат в свое кралство. От края на 15-и век островът е част от Испания, а през 18-и пада под властта на Австрия. Сицилия играе важна роля по време на обединителното и освободително движение на Гарибалди през 19-и век.

На остров Сицилия задължително трябва де се посетят – Палермо и неговите забележителностти; Монреале и неговата катедрала; курортният град Чефалу; Липарските острови; Сиракуза; вулкана Етна до Катаня; Таормина и др.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сицилия