Палермо – най-чувствения град на Италия 

Палермо (Palermo) е град на Южна Италия, столицата на автономна област Сицилия и на град Палермо. Палермо се намира в северозападната част на остров Сицилия, точно до залива Палермо в Тиренско море.Градът е популярен със своята култура, архитектура, история и гастрономия, които играят важна роля през по-голямата част от неговото съществуване, което е над 2700 години. Римо-католицизмът е много важен в културата на Палермо. Светият покровител на Палермо е Санта Розалия, чийто празник се празнува всяка година на 15 юли.

Градът е основан през 734 г. пр.н.е. от финикийците и веднага минава под управлението на Картаген. Създават се две гръцки колонии, известни заедно като Panormos. Картагенците са използвали това име на монетите си след V век пр.н.е. Днешен Палермо преминава във владенията на Римската република и империя и остава така повече от хиляда години. От 831 г. до 1072 г. Палермо е управляван от арабите, като по време на емират Сицилия за първи път става столица. Арабите дават на града името Балхарм, което е коренът на днешното име на Палермо. Под норманско управление, в периода 1130 г.-1816 г., Палермо става столица на новото царство Сицилия и на Свещената Римска империя, като това се случва при управленията на император Фридрих II и крал Конрад IV.

Палермо е културна, туристическа и икономическа и столица на Сицилия. Този град е богат на история, на култура, на изкуство, на музика, на храна. Огромен брой туристи от много краища на света са привлечени от града заради добрият средиземноморски климат, заради неговите известни ресторанти и гастрономии и заведения, заради готически, барокови и романските и църкви, дворци и сгради, както и динамичен нощен живот и музика. В Палермо има и странни забележителности, като например централата на пожарникарите, която е ярък пример за фашисткото изкуство в стил арт деко, Светилището на Санта Росилия – църква и манастир, издълбани в пещера на върха на хълм. Районът привлича значителен брой туристи всяка година и заради своите цветни пазари на плодове, зеленчуци и риба, намиращи се в сърцето на Палермо, известни като Vucciria, Ballarò и Capo.

Освен туристически център, Палермо е главен индустриален и търговски център на Сицилия. Основите отрасли на промишлеността, които се развиват, са туризъм, услуги, селско стопанство и търговия. Всъщност, заради водещата си позиция в културна, художествена и икономическа сфера, Палермо е един от най-големите градове в Средиземноморието и в момента е сред най-търсените и посещавани туристически дестинации в Италия и Европа. Заради Арабско-нормандския Палермо, катедралните църкви в Чефалу и Монреалеой, градът е главното седалище на ЮНЕСКО. Палермо преминава през внимателна реконструкция, като с това се готви да се превърне в един от най-големите градове в евро-средиземноморския регион.

За по-голяма част от градовете в Италия може да се каже, че са с богата история, но това, което прави Палермо уникален, е начинът, по който толкова много различни нации и култури са оставили своя отпечатък върху града. Неговата стратегическа военна и търговска позиция привлича нашественици от цял свят, сред които са картежаните, гърците, римляните, норманците, френските и испанските бурбони. Всяка група остава своето влияние върху архитектурата, езика и изкуството на града, което означава, че културните забележителности на града са чудесно разнообразни и очарователно е да се види взаимодействието на всяка от тези различни култури. Испанските нашественици, например, наричат един от площадите Piazza Pretoria (Площад на срама) поради голите статуи на русалките и нимфите от XVI век.

Смесването на западните, ислямските и византийските стилове силно си проличава и в църквите в Палермо. Поради тази причина много от църквите в региона получават своето място в списъка на световно наследство на ЮНЕСКО. Направете зашеметяващият Палатски параклис първата спирка на обиколката си из Палермо, а след него се отправете към „Църквата, която не е там“ – име, дадено от местните жители на разрушената „Санта Мария дело Спасимо“, която днес се използва за концерти.

Всъщност списъкът с църкви в Палермо е доста дълъг:

- Църквата на Сан Каталдо;

- Църквата Света Екатерина;

- Църквата на Сан Франческо д'Асиси;

- Капела Палатина – параклисът от XII век, намиращ се на Palazzo dei Normanni , има изключителни мозайки както в западните, така и в източните традиции и покрив от сарацински майстори.

- Сан Джовани дел Еремити се намира в близост до Palazzo dei Normanni и представлява църква от XII век, известна с яркочервените си куполи, остатък от арабското влияние в Сицилия;

- Църквата Санта Мария дел'Амираглио е прикрепена към съседната църква Сан Каталдо и гледа към площад Белини в централната част на Палермо.

- Сан Каталдо е църква на централния площад Белини, и е страхотен пример за норманската архитектура;

Santa Maria della Gancia

- Санта катерина е църква, която може да бъде открита зад Piazza Pretoria. Построена е в периода 1566 г. - 1596 г. в бароков стил;

- Сан Доменико е разположен близо до Виа Рома и е известен като "Пантеона на прочутите сицилианци";

- San Giuseppe dei Teatini се намира се близо до Quattro Canti и е чудесен пример за сицилианския барок;

- църквата Oratorio di San Lorenzo, дело на скулпторът от рококо Giacomo Serpotta, брат му Giuseppe и неговият син Procopio, впечатлява с изобилие от статуи, а стените й изглеждат живи.

- църквата Santa Maria dello Spasimo е построена през 1506 г., а по-късно е превърната в болница. Тази църква е вдъхновила Рафаел да нарисува прочутата Сицилия Спасимо, днес изложена в Музео дел Прадо. Църквата днес е очарователна зала на открито, в която от време на време се провеждат изложби и музикални представления.

- Църквата на Йезу (Църквата на Исус ) е разположена в центъра на Палермо. Построена е през 1564 г. в късен ренесансов стил от йезуитите, върху съществуващ манастир. Промените през 1591 г. са завършени в сицилиански барок. Църквата е силно повредена след бомбените атентати от 1943 г., които унищожават повечето от фреските.

- Сан Франческо ди Асизи е църква, построена в периода 1255 г.- 1277 г., на мястото на две съществуващи вече църкви и е основно ремонтирана през XV, XVI, XVIII и XIX век. След бомбардировките през 1943 г. църквата е възстановена до средновековния си облик, който сега включва част от оригиналната сграда, апсидите и готическия портал във фасадата. Интериорът е в типичен готически стил. Някои от параклисите на църквата са в ренесансов стил, както и страничните портали от края на XVI век. Църквата включва скъпоценни скулптури на Антонио, Джакомо Гагини и Франческо Лаурана. Забележителни са и статуи, построени от Джакомо Серпотта през 1723 г.

- Църквата на Маджоне, официално известна като църквата на Света Троица, е построена в нормандски стил през 1191 г. от Matteo d'Ajello, който я е дарил на цистерцианските монаси.

Най-големите ботанически градини в Италия се намират именно в Палермо. 25-те акра на Orto Botanico, оранжериите на Winter Garden, Villa Giulia край брега на морето – озеленен парк от XIX век, Villa Bonanno с впечатляващи палми, и Giardino Inglese в центъра на града – уникални зелени площи, които зареждат с позитивизъм, идеално място за разпускане, любимо място за събиране на хора по време на дългата италианска обедна почивка, и не само тогава.

Една вкусна причина да посетите столицата на Сицилия е храната. Местните специалитети включват сладки и солени ястия, от cannoli (хрупкави кремави сладкиши) до sfincioni (вариант на foccaccia) до arancini (панирани оризови топки), така че не забравяйте да изпробвате няколко различни пекарни, докато обикаляте градът.

Внушителната катедрала в центъра на Палермо е ключова забележителност за града. Построена е в каталунски стил и в нея са положени мощите на Фридрих II, който бил син на Фридрих I Барбароса, починал през 1250 г. Саркофагът е лилав и може да бъде видян вътре в самия храм.

Катакомбите на капуцините, датиращи от XVI век, е зловещо място, намиращо се недалеч от центъра на Палермо, в което можете да видите над 8000 мумифицирани скелета на монаси от капуцините и жители от Палермо и от околните градове. Някои са чисто и просто скелети, облечени в дрехи, други са с по-различен вид. Преди години семействата посещавали катакомбите, за да се молят за починалите си близки.

Макар и малко селце-предградие на Палермо, Монреале си заслужава да бъде посетено дори само заради неповторимата гледка отвисоко към Палермо. Намира на 8 км от главния град на Сицилия и е разположен на хълм.

Топлото време и прекрасната крайбрежна ивица са основната причина повечето туристи да се стичат към Сицилия, а много от най-красивите плажове на острова са само на кратко разстояние от Палермо. Плажът Mondello е най-близо до центъра на града и е най-големия в района, докато тихият плаж Arenella е в самото сърце на града, но рядко е зает.

Като столица на Сицилия, Палермо е основният туристически център на острова и можете да опознаете района, като се качите на влак от централната гара, за да опознаете странните градове и села, разположени по крайбрежието, или да се отправите към едно от културните съкровища на острова – Чефалу, Месина или Таормина. Друга възможност е да вземете ферибота до Неапол, Сардиния или Генова, или влак на далечни разстояния до континентална Италия, за да продължите пътуването си.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Палермо