Еолийските острови, наричани понякога и Липарски са група острови в Средиземно море на север от Сицилия. Най-големи и посещавани са островите Стромболи, Вулкано и Липари.

Остров Стромболи е най-популярен, защото там е най-сигурно, че туристите ще видят вулканична дейност. До кратера може да се стигне пеш, но прехода до върха (924 м) е дълъг. Изригванията, които може да са и по четири пъти на час, може да се видят и от разстояние – от корабче или лодка. Спектакълът нощем е още по-вълнуващ, затова мнозина се разполагат край върха или над вечер се качват на корабчета от пристанището.

Остров Вулкано е разположен най-близо до сицилианското крайбрежие. Според легендата на него е била ковачницата на бога на огъня Вулкан.

Най-голям от Липарските острови е остров Липари. Той предлага красиви местности както край морето така и във вътрешността. Главен град на острова е Липари, който има хубав стар квартал опасан със стени и крепост, в която се помещава малък археологически музей.

Всички острови имат вулканичен произход и предимно планински релеф. Най-високата точка е връх "Фосса делле фелчи" ("Fossa delle Felci" - "Папратова яма") висок 962м. намиращ се на остров Салина.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласа Липарските острови