Сиракуза (Siracusa) e исторически град на остров Сицилия, столица на италианската провинция Сиракуза. Сиракуза се намира в югоизточния ъгъл на остров Сицилия, в непосредствена близост до Сиракузския залив до Йонийско море. Градът се отличава с богатата си гръцка история, култура, амфитеатри, архитектура. Освен това Сиракуза е известен и като родното място на висшия математик и инженер Архимед.

Този 2700-годишен град в древни времена има ключова роля, тъй като е бил сред най-важните територии на средиземноморския свят. Днешният град Сиракуза е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, заедно с некропола в Панталика. Сиракуза се споменава дори в Библията. Покровителка на града е Сейнт Луси, която е родена в Сиракуза. Нейният празник, денят на Свети Луси, се празнува всяка година на 13 декември. Сиракуза има многобройни атракции за посетителите, които се интересуват от исторически забележителности, като ухото на Дионисий например. Процесът на възстановяване на историческия център на Сиракуза продължава от 1990 година.

Сиракуза и околностите му са били обитавани от древни времена, както показват откритията в селата Стентинело, Огнина, Племмирио, Матренса, Коцо Пантано и Тапсос, които са имали връзка с микенската Гърция. Сиракуза е основана през 734 г. или 733 г. пр.н.е. от гръцки заселници от Коринт и Тенеа, водени от архиерейския архитект (колоизатор). Развива се с бързи темпове и много скоро се превръща в доста силен град-държава.

Сиракуза става съюзник със Спарта и Коринт и оказва влияние върху цялата Магна Грация. Цицерон го описва като "най-големия гръцки град и най-красивият от всички тях". Сиракуза дори успява да се изравни по размери с Атина и това става през V век пр.н.е., а също така си съперничи дори и с Рим и Картагена. По-късно Сиракуза преминава във владенията на Римската република и Византийската империя. При император Констанс II градът служи като столица на Византийската империя (663 г. – 669 г.). След това Палермо настига по важност Сиракуза и заема позицията на столица на Кралство Сицилия. В крайна сметка царството се обединява с Кралство Неапол, за да формира двете Сицилии до обединението на Италия през 1860 г.

От 2005 г. целият град Сиракуза, включително и некропола Панталика, който се намира в провинция Сиракуза, е част от списъка на световното наследство от ЮНЕСКО. Съществува комисия, която оценява потенциалните кандидати, и точно тя обяснява защо включва Сиракуза - защото археологическите обекти и паметниците в Сиракуза са най-яркият и добър пример за забележителни архитектурни творения, обхващащи гръцкият, римският и бароковият културен аспект. Освен това древният град Сиракуза е тясно свързан с литературни произведения, събития и идеи с изключителна универсална значимост.

Сградите, запазени в Сиракуза, принадлежащи на гръцкия период на съществуване на града, са:

- Храмът на Аполон, намиращ се на Пиаца Емануеле Панкали. Модифициран е като църква по време на византийско управление и като джамия по време на арабско управление;

- Фонтанът на Аретуса, намиращ се на остров Ортигия. Според една легенда, нимфата Артуша, преследвана от Алфей, се е приютила тук. Водата във фонтана идва от сладководен извор и създава малко полукръгло езеро с риби, гъски и патици. В това езеро може да се види единствения естествен папирус (Папирето) в Европа;

- Гръцкият театър, несъмнено един от най-огромните театри, строени от древните гърци. Вътре театъра разполага с 67 реда, които са разделени на девет секции с осем пътеки. Сградата, която и до днес се използва, е модифицирана от римляните, които я приспособяват към различния си стил, включително и я правят подходяща за циркови игри;

- Римският амфитеатър, който е бил частично изсечен в скала;

- Гробницата на Архимед, намираща се в Некропола на Гротичели. Декорирана е с две колони в дорийски стил;

- Храмът на Зевс Олимпийски, намиращ се на около 3 километра извън града, построен около VI век пр. Хр.

Сгради от християнския период, запазени и до днес в Сиракуза, са:

- Санта Лучия Алла Бадия, намираща се на Пиаца Дуомо;

- Катедралата Сиракуза – изключителен случай на смесена архитектура: езически храм и в същото време християнска църква. Построена е от епископ Зосимо през VII век над великия храм на Атина на остров Ортигия. Това е сграда в дорийски стил, украсена с шест колони на късите страни и с 14 по дългите страни. Днес тези колони са вложени в стените на сегашната църква. Вътрешността на църквата е с кораб и две пътеки. Покривът на кораба и мозайките в апсидите са запазен спомен от нормански времена. Фасадата на религиозния дом е реконструирана от Андреа Палма през 1725 г. –1753 г. с двойна поредица от коринтски колони и статуи на Игнацио Марабити. Най-интересните части от интериора са Сребърната статуя на Св. Луси от Пиетро Рицо от 1599 г., цибориумът на Луиджи Ванвители и статуята на Мадона дел Неве от 1512 г., дело на Антонело Гагини;

- Базиликата Санта Лучия е византийска църква, която придобива сегашния си облик в периода XV-XVI век. Най-старите запазени части включват портала, трите полукръгли апсиди и първите два реда на камбанарията. Под църквата се намират катакомбите на Св. Луси. Специално за тази църква Караваджо рисува погребението на Св. Луси, като произведението днес се съхранява в църквата Санта Луча алла Бадия;

- Църквата на Сан Филипо Апостоло със своя еврейски Миква, датираща от XVIII в.

- Църквата на Сан Паоло, датираща от XVIII в.;

- Църквата на Сан Кристофоро, построена през XIV в. и възстановена през XVIII в.;

- Църквата на Санта Луча анда Бадия е сграда в бароков стил, издигната след земетресението от 1693 г.;

- Църквата на Сан Джовани Батиста, датираща от XIV в.;

Църква Санта Мария деи Мираколи, датираща от XIV в.;

- Църквата на Спирито Санто, датираща от XIV в.;

- Църквата на йезуитския колеж – величествена, барокова сграда;

- Църквата Св. Бенедикт от XVI век. В нея денс има картина на Каравагисти Марио Минити, изобразяваща смъртта на Свети Бенедикт;

- Църквата на Сан Франческо, в която се съхранява „Свелата“ („Откровение“), което изобразява появата на образа на Мадоната в ранната утрин на 29 ноември;

- Базиликата на св. Йоан Евангелист, издигната над древната крипта на мъченика Сан Марчиано. Построена е от норманците, но е разрушена през 1693 г. За съжаление е само частично реставрирана. Главният й олтар е византийски. В църквата се намират катакомбите на Сан Джовани.

Много е трудно да се опишат всички забележителности в Сиракуза, просто защото целият град, всяка една частица от него е забележителност. Нека обърнем внимание и на още няколко архитектурни и исторически бижута.

Кастело Маниаче е замък, построен между 1232 г. и 1240 г. Намира се в най-южната част на остров Ортиджа – място изпълнено с древни руйни, занаятчийски магазинчета и бутици. Kръстен e на византиец с име Маниак, който с помощта на нормански войници превзема Сиракуза от мюсюлманите. По-късно замъкът е преустроен от Фридрих II зрез 1239 г. и се превъща в пример за военната архитектура по време на управлението му. Представлява квадратна структура с кръгли кули във всеки от четирите ъгъла. Най-впечатляващата особеност е заостреният портал, украсен с полихромни мрамори. Днес е превърнат в казарма и не може да се разгледа отвътре.

Ако обичате замъци, вие сте на точното място – насочете се към Ортиджа и посетет един от най-живописните замъци на острова. Eurialo Castle е построен от Дионис I, тиранин от Сиракуза, за  да завърши силната отбранителна система на владетеля – Дионисиеви стени, която върви край ръба на платото Епиполи. Разходката по руините е като разходка назад във времето – казват, че все още звучи тропотът на сандалите на войниците.

Интерес представлява Археологическият музей, който е важен заради своите колекции, включващи находки от средата на бронзовата епоха до V век пр. Хр.

Легендарното ухо на Дионисий е най-известната пещера в Сиракуза. Нарича се така заради формата си, наподобяваща ухо, и най-вече заради забележителните акустични свойства. Според легендата тиранинът Дионис го е използвал като затвор и е подслушвал разговорите на затворниците. Това е изкуствена пещера, разположена в древна каменна кариера, наречена Latomia del Paradiso , поставена под гръцкия театър в Сиракуза.

На входа на остров Ортиджа, който е свързан с града посредством моста Умбертино, ще бъдете посрещнати от аромата на всякакви подправки, люти чушки от Етна, бадемови сладкиши, както и морски дарове и прясна риба. Един малък пазар, съживен от цветни „бананови“ фрази на сицилиански диалект. Разходката из пазара е прекрасна възможност да опознаете местни продукти и да научите нови сицилиански рецепти.

Пиаца Дуомо е един от най-известните площади на Сиракуза, както и един от най-красивите площади в цяла Италия! Заобиколен от величествените барокови дворци, Пиаца Дуомо е сърцето на гражданскя и религиозен живот на Ортиджа. Можете да направите една почивка, да седнете да изпиете питие и да се насладете на атмосферата наоколо.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Сиракуза - Сицилия