Атина

Информация | Kарта
seen
12244
facebook
Атина

Атина (Αθήνα) е столицата на Гърция. Градът се слави с многовековната си история, като първите му заселници датират от около 5000 години, а различните легенди го свързват с името на Богиня Атина и Бог Посейдон. Самият Платон описва разходките на неговия учител Сократ по улиците на Атина преди 25 века. Векове наред градът е най-важното място в Древна Гърция, след което опустява, а при обявяването му за столица на новата гръцка държава през 1833 г. той е почти безлюден.

Днес Атина няма подобни проблеми, тъй като е най-големият град в Гърция както по площ и население, така и по значимост. А под името Атина се разбира целият космополитен район Атина в област Атика, а не само относително малката община Атина, намираща се в центъра на града.

Атина е най-важният културен, исторически и икономически център в Югоизточна Европа. Градът е притегателна точка за много туристи, тъй като предлага повече от 148 театри, сред които и небезизвестния Herodes Atticus Theater, един от най-модерните планетариуми в света, множество фестивали, както и редица световноизвестни древни забележителности като , Националния Археологически Музей, , Музея на и много други.

Снимки Атина
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Атина. Снимки от Атина и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Атина
Атина изглед
See video
Гласувай:
Рейтинг 4.5 от 2 гласа
ниска облачност
20.96 °C | ниска облачност

Вятър: 1.5 m/s

Влажност: 56 %

Атмосферно налягане: 1013 hpa

Облачност: 20 %

RSS