Солун

Информация | Kарта
seen
19660
facebook
Солун

Солун (Θεσσαλονίκη, Тесалоники) е вторият по големина град в Гърция след столицата . Солун е главен град на географската област Македония и административен център на област Централна Македония. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Градът е център и на Солунската епархия на Гръцката православна църква.

Солун е основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр. н. е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. В различните периоди от миналото Солун е бил един от важните търговски центрове на Византия, столица на Солунското маркграфство, един от най-големите еврейски центрове не само на Балканите, сред най-големите културни и просветни центрове на Балканите.

Градът е роден за българските просветители св. св. Кирил и Методий. Солун е минал през различни владения, а през 1430 г. е превзет от турците. Солун остава в пределите на Отоманската империя до 1912 г. и е носил името Салоника (бълг. Солун). След Междусъюзническата война Солун е предаден на Гърция. В голям пожар през 1917 г. по-голямата част от града е унищожена.

А днес най-известните забележителности на Солун са , , градската крепостна стена, Галериевата арка, ротондата „Св. Георги” и други. Градът е устроен с просторни площади – „Св. София”, „Аристотелис” и широки булеварди – „Александър Велики” и други.

Снимки Солун
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Солун. Снимки от Солун и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Солун - център
Солун
Солун
Солун - Бялата кула
Солун
Солун
Солун
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
22.21 °C | ясно небе

Вятър: 2.6 m/s

Влажност: 73 %

Атмосферно налягане: 1017 hpa

Облачност: 0 %

RSS