Солун (Θεσσαλονίκη, Тесалоники) е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Солун е главен град на географската област Македония и административен център на област Централна Македония. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Градът е център и на Солунската епархия на Гръцката православна църква.

Солун е основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр. н. е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. В различните периоди от миналото Солун е бил един от важните търговски центрове на Византия, столица на Солунското маркграфство, един от най-големите еврейски центрове не само на Балканите, сред най-големите културни и просветни центрове на Балканите.

Градът е роден за българските просветители св. св. Кирил и Методий. Солун е минал през различни владения, а през 1430 г. е превзет от турците. Солун остава в пределите на Отоманската империя до 1912 г. и е носил името Салоника (бълг. Солун). След Междусъюзническата война Солун е предаден на Гърция. В голям пожар през 1917 г. по-голямата част от града е унищожена.

А днес най-известните забележителности на Солун са Бялата кула, църквата „Св. Димитър”, градската крепостна стена, Галериевата арка, ротондата „Св. Георги” и други. Градът е устроен с просторни площади – „Св. София”, „Аристотелис” и широки булеварди – „Александър Велики” и други.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Солун