Акрополът („висок град”) в Атина е най-популярният акропол в цяла Гърция, затова накратко за него се използва наименованието „Акрополът”. Той изглежда като плосък скален връх, достигащ до 150 метра надморска височина.

Данните сочат, че Акрополът е създаден през Микенската епоха или II хил. пр. Хр., а на него се е намирал царски дворец. От 447 г. пр. Хр. по идея на Перикъл започва периодът на новото строителство на Акропола, в което са участвали видни скулптори и архитекти.

Епохата е известна като „Златен век” за Атина, а целта на Перикъл е да превърне Атина в най-важната точка както в икономическо и военно отношение, така и по отношение на религия и изкуство. Най-мащабната постройка на Акропола е Партеонът. Това е храмът на богиня Атина, която е известна и с наименованието „партенос” (παρθένος), което в превод означава девица.

Акрополът е убежище за монументални съоръжения и свещени храмове на богове, в един от които дори има доказтелства за споровете между богиня Атина и бог Посейдон за покровителството над град Атина.

Става въпрос за намиращия се вляво от Партеона по-малък йонийски храм, построен от мрамор между 421 и 405 г. пр. Хр. и посветен на божествата Атина, Посейдон и Хефест, както и на митичните братя Ерехтей и Бутес. Този храм носи името Ерехтейон.

Част от древногръцкото наследство може да бъде видяна в Музея на Акропола, считан за един от най-значимите музеи в световен план. Акрополът е обявен от ЮНЕСКО за обект от Световното културно наследство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Акрополът - Атина