Този красив, чаровен Торино - важен промишлен център, столица на регион Пиемонт, основен търговски и културен център. Торино е на четвърто място по големина град в Италия, като на предни позции пред него са Рим, Милано и Неапол. Торино е третият по икономическа мощ град, като в това отношение измества Неапол. Градът се е позиционирал в Северозападна Италия, заел част от левия бряг на река По и живописно заобиколен от планинската верига Апли. Освен река По, през Торино минават още три реки - Дора Рипария, Сангоне и Стура ди Ланцо.

Торино дължи част от своята популярност и на две много важни особености - в него се намира централата на ФИАТ, а футболните му клубове Ювентус и Торино са популярни имена в света на футбола. За символ на Торино е провъзгласена Моле Антонелиана – сграда, носеща името на архитекта, който я е построил – Алесандро Антонели. Моле Антонелиана е издигната през 1863 г., за да служи за еврейска синагога. Днес в нея е разположен Националният музей на киното. Установено е, че със своите 167 м. това е най-високата сграда на музей в света.

Независимо, че през ХХ век е имал слава на по-скоро индустриален и мрачен град, Торино е изключително изискан, елегантен, внушителен, впечатляващ. Преди да разположи на своята територия седалищата на Фиат и Ланчия, Торино е бил предпочитана територия от династията Савой, която влага страшно много амбиция, сили и средства в превръщането на Торино в основен съперник на Виена и Париж. Благодарение на това, днес градът има богато бароково архитектурно наследство, с което се гордее.

Днес градът лесно очарова с широките си булеварди, пъстри площади с накацали по тях красиви сгради, зеленина, забележителности, паркове, дворци, аркади, красиви кафенета, прелестна барокова архитектура, магазини и заведения. Общо взето сивотата на индустрията не е засенчила по никакъв начин чара на Торино и той си е една известна и предпочитана туристическа дестинация.

Торино е уъзниква по римско време, като първите сведения, че на тази територия е имало обособено населено датират още от 218 години пр. Хр. Един от запазените символи от времето на император Август - впечатляваща порта, днес е туристическа забележителност с магнетична сила за туристи и посетители. Преживял френската окупация по времето на Наполеон, Торино се обособява като място, в което кипят усилени действия за организиране и провеждане на движението за национално освобождение и обединение на Италия. Градът се превръща в столици на царство Савоя, на Кралство Сардиния, както и първа столица на обединена Италия. Първият италиански парламент започва работа и създава закони именно в Торино - той се помещава в сградата на Палацо Кариняно.Торино с бързи темпове израства и до културен, административен, индустриален и военен център. Дори в края на XIX век в него е туптяло сърцето на италианската индустрия.

Вглеждайки се по-внимателно в Торино, няма да открием само индустриален и промишлен град. Тази италианска перла е един твърде изискан град, изобилстващ от най-различни забележителности и паметници на културата, които са съхранени до днес, за да ни разкажат за всеки период, през които е преминал този регион.

Несъмнено една от отличаващите се забележителности дворецът на династията на Савоите - Палацо Реале, толкова голям, че ззаема почти цяла една страна на площад Кастело. Построен е през XVII век и на пръв поглед е сграда, която изглежда сравнително обикновена. Заблуда, това е само отвън. Зад семплата й фасада се крият няколко богато декорирани зали и 26 богато, пищно и с вкус украсени държавни апартамента. Дворецът е обграден от градините Реале. Точно в тях се намира археологически музей, който разполага с експозиция с находки, датиращи от праисторически времена.

В близост до Палацо Реале, в центъра на площад Кастило, се намира още един дворец - дворецът Мадама. Той тръгва като замък, издигнат върху останките на римската източна порта, преминава през разширяване и украсяване през XV век, за да се превърне днес в един от най-красивите и запомнящи се образци за пиемонтска барокова архитектура и атмосфера.

Катедрала Сан Джовани Баттиста е основната църква на града и е посветена на Св. Йоан Кръстител (Сан Джовани Баттиста), който е смятан за духовен пазител на Торино. Издигната е в периода 1491 г. – 1498 г., като архитектурата й е подчинена на ренесансовия стил.. Други популярни религиозни домове са католическият храм Сан Лоренцо и католическият храм Сан Доменико.

Базиликата на Суперга също е сред местата, които трябва да се видят. В нея са разположени гробниците на много от кралете на Сардиния и на дюковете на Савой.

Като цяло центърът на Торино е малък по площ, затова е хем лесно, хем приятно да бъде разгледан пеш. Модният площад Сан Карло краси западния край на центъра на града. Площадът се гордее с най-впечатляващата архитектура в Торино и това е благодарение на намиращите се на него сгради като Дворецът на Академията на науките от XVІІ в., дело на Гуарини, и църквите Св. Кристина и Св. Карл, изумителната фасада на които е дело на Ювара. В Двореца на Акаденията на науките се помещават най-големите музеи в града – Египетският музей и Савойската галерия. „Рома” е живописната главна улица на Торино, отрупана с примамливи магазини и площади, покрити с плочник. По нея се стига до другия главен площад в Торино – Кастило.

Учудващо за мнозина, но в Торино можете да посетите един от най-големите музеи, посветени на древноегипетското изкуство – Египетският музей. Той пази най-голямата колекция от египетски антики, която се намира извън Египет. Музеят за ориенталски изкуства пък се отличава с най-важната колекция от подобен вид в цяла Италия. Смята се, че единствено Кайро и Лондон могат да съперничат на Египетския музей със своите колекции. Други интересни за разглеждане са Националният автомобилен музей, Регионалният музей на естествената наука и Фотографският музей.

Етикети: градове Европа |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Торино (Torino)