Янина, често наричан Йоанина, в Гърция е столицата и най-големият град на регионалното звено на Янина и на Епир, който е административен район в Северозападна Гърция. Той се намира на надморска височина от около 500 метра над западния бряг на езерото Памвотис. Янина, наричан още Йоанина, се намира на 410 км северозападно от Атина, на 260 км югозападно от Солун и на 80 км източно от пристанището на Игуменица в Йонийско море.

Емблемата на град Янина се състои от портрета на византийския император Юстиниан, увенчан от стилизирано изображение на близкия древен театър Додона.

Основаването на Янина се приписва на византийския император Юстиниан през VI в. сл. Хр. Янина (Йоанина) процъфтява през късния византийски период (XIII-XV век). След Четвъртия кръстоносен поход градът станал част от епирския деспот и много богати византийски семейства избягали там. Янина (Йоанина) се предава на османците през 1430 г. и до 1868 г. е административен център на Пашалик. В периода между XVIII и XIX век, Янина (Йоанина) е бил основен център на съвременното гръцко просвещение. Янина (Йоанина) е предадена на Гърция през 1913 г. след края на Балканската война.

Официалното име на града, Янина , вероятно е компилация от Агианина или Агианея, и се казва, че е свързано със създаването на манастир, посветен на Свети Йоан Кръстител, около който по-късно е основано селището (в района на сегашния замък на Янина). Според друга теория, градът е кръстен на Янина, дъщеря на Велизарий, генерал на император Юстиниан.

Янина (Йоанина) е включена в гръцката държава на 21 февруари 1913 г. след битката при Бизани през Първата Балканска война. В деня, когато градът попада под контрола на гръцките сили, авиаторът Христос Адамидис, родом от Янина (Йоанина), приземява биплана на Морис Фарман MF.7 на площада пред кметството.

През 1922 г. мюсюлманското население е сменено с гръцки бежанци от Мала Азия. Една малка мюсюлманска общност от албански произход продължава да живее в Янина (Йоанина) след размяната, като през 1940 г. са преброени 20 семейства, а през 1973 г. мюсюлмните са били едва 8 човека.

През 1940 г., по време на Втората световна война, превземането на Янина става една от основните цели на италианската армия. Въпреки това гръцката отбрана при Калпаки отблъскваа италианците. През април 1941 г. Янина (Йоанина) е интензивно бомбардирана от германските сили, дори по време на преговорите, водещи до капитулация на гръцката армия. По време на последвалата окупация на Гърция, еврейската общност на града била „смачкана” от германците през 1944 г., като по-голямата част от нея е загинала в концентрационните лагери.

Една от най-големите и популярни забележителности на Янина е обитаемият остров Памвотис, който се нарича още остров Йоанина. Островът се намира на „кратко пътуване с ферибот” от континента и може да бъде достигнат с малки моторни лодки, работещи на различни интервали в зависимост от сезона. Манастирът Св. Пантелеймон, където Али паша прекарва последните си дни в очакване на помилване от султана, сега е музей, в който се помещават артефакти и останки от неговия период. На острова има шест манастира: манастирът "Св. Никола", или Стратепопулу, от XI век, манастирът "Св. Никола" (Спану) или филантропинон от 1292 г., "Св. Йоан Кръстител" от 1506 г., Елеус от 1570 г., Св. Пантелеймон от XVII век и Преображение Христово от 1851 г. Извитите улици на острова са дом на много магазини за подаръци, таверни, църкви и пекарни.

Разположен на югоизточния край на града, на скалист полуостров на езерото Памвотис, замъкът Янина е бил административното сърце на епирския деспот и османския вилайет. Замъкът Янина е бил постоянно използван до края на Османската империя и укрепленията са претърпявали няколко модификации през вековете. Най-обширните промени са извършени по време на управлението на Али паша и са приключили през 1815 г. В стените на замъка са разположени няколко паметници като византийски бани, османски бани, османската библиотека и суфари Сарай. В замъка Яниан има две цитадели. Югоизточната цитадела е мястото, където се намират джамията Фетие, гробът на Али паша и византийския музей. Североизточната цитадела е заета от джамията Аслан паша и съдържа още няколко други паметници от османския период. Старата еврейска синагога на Янина се намира в стените на замъка и е една от най-старите и най-големи сгради от този тип, оцеляла в Гърция.

Няколко религиозни и светски паметници в Янина (Йоанина) оцеляват от османския период. Освен двете джамии, намиращи се в замъка Янина, извън стените му са запазени още две джамии. Джамията и медресето на Вели Паша са разположени на централно място в града, а в района около града се намира джамията Калутсиани. Сега изоставената "къща на архиепископа", разположена близо до футболния стадион, е единствената стара къща, оцеляла от пожара през 1820 г.

Някои от основните забележителности в центъра на град Янина (Йоанина) също датират от късното османско владичество. Общинската Часовникова кула на Янина, проектирана от местния архитект Периклис Мелиратос, е построена през 1905 г., за да отпразнува юбилея на султан Абдул Хамид II, а прилежащата към него сграда, в която се помещава щабът на VIII дивизия, датира от края на XIX век. Някои неокласически сгради като Пощенската служба, старото училище Зозимая, Училището po тъкане Папазоглеиос и бившата търговска школа, датират също от късния османски период. Освен това са запазени и няколко аркади, разположени в стария търговски център на града като Стоа Лули и Стоа Лиампей.

Църквите на Успение Богородично в Перивлептос, Свети Николай Копанонски и Св. Марина са възстановени през 50-те години на ХХ век със средства от Николаос Зосимас и неговите братя, като са следвани линиите на първоначалните форми на църквите, разрушени в големия пожар от 1820 г. Катедралата Св. Атанасий, която е тррикорабна базилика, е завършена през 1933 г. Тя е построена върху основите на предишната православна катедрала, също разрушена при пожарите през 1820 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Янина