Най-голямата православна църква в Солун е базиликата „Свети Димитър”, който е покровител на града. В църквата се намират мощите на Светията, които са били положени в сребърен ковчег и запазени в някогашната малка църква, а там според преданието течало благовонно миро.

Свети Димитър е роден в Солун през 3-ти век. Баща му бил градоначалник на града и тайно вярвал в Христа. Когато родителите на младежа починали, император Максимилиан го назначил на висок пост със задачата да преследва християните. Но Димитър започнал да насърчава и разпространява Христовата вяра.

Император Максимилиан поискал от Димитър да се откаже от вярата си, но той отказал и бил хвърлен в тъмница, а по-късно прободен с копие през 306 г. За дата на смъртта на Димитър се смята 26 октомври. Преди смъртта си той предал богатствата си на слугата си, който взел напоената с кръв риза и натопил в нея пръстена му, които извършили много чудеса и излекували много хора.

По времето на император Константин на мястото, където е убит Димитър е построена малка църква, а по-късно през 413 г. благодарен за изцелението си мирянин решил да издигне на мястото на малката църква по-голям храм.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Църква Св.Димитър - Солун