Света гора е планина и полуостров в североизточна Гърция, важен център на православното монашество. Света Гора, наричана още Атон или Атонска държава, се управлява като автономна държава в рамките на Гръцката република. Атон е дом на 20 манастира под пряката юрисдикция на Вселенския патриарх на Константинопол. Полуостров Атон е най-източният „крак” на по-големия полуостров Халкидики и се простира на 50 км навътре в Егейско море с ширина между 7 км и 12 км. Атон обхваща площ от 335,6 кв.м. Атон има стръмни, гъсто залесени склонове, достигащи до 2 033 метра височина.

Въпреки че Атон е законно част от Европейския съюз като част на Гърция, монашеската държава и атонските институции имат специална юрисдикция, която е потвърдена по време на приемането на Гърция в Европейската общност (предшественик на ЕС). Това дава правомощия на монашеската държава да регулира свободното движение на хора и стоки на своята територия.

Атон е бил обитаван от древни времена и е известен с почти 1800-годишното си християнско присъствие и дългите си исторически монашески традиции, които датират от поне 800 г.. Днес над 2000 монаси от Гърция и от много други страни, включително източноправославни страни като Румъния, Молдова, Грузия, България, Сърбия и Русия, живеят в Атон, изолирани от останалия свят. Атонските манастири разполагат с богата колекция от добре запазени артефакти, редки книги, древни документи и произведения на изкуството с огромна историческа стойност. Атон е обявен за обект на световното наследство на Юнеско през 1988 г.

Околните морета, особено в края на полуострова, са доказано много опасни. В древната гръцка история са регистрирани две бедствия в района: през 492 г. пр. Хр. Дарий, цар на Персия, загубил 300 кораба, а през 411 г. пр. н.е. спартанците загубили флот от 50 кораба.

Макар и свързана със земята, Атон е практически достъпен само с ферибот. Агиос Пантелеймон и Аксион Естин пътуват ежедневно между Урануполис и Дафни, със спирки в някои манастири на западния бряг. Има и по-малка скоростна лодка, Агия Анна , която пътува по същия маршрут, но без междинни спирки. Възможно е да се пътува с ферибот от и до Ерисос за директен достъп до манастирите по източния бряг.

Броят на ежедневните посетители на Атон е ограничен и всички трябва да получат специално разрешително за влизане, валидно за ограничен период от време. Само на мъжете е разрешено да посещават територията, която монасите наричат ”Градина на Дева Мария”, като православните християни имат предимство в процедурите за издаване на разрешителни. Жителите на полуострова трябва да бъдат мъже на възраст над 18 години, които са членове на Източноправославната църква, а също и монаси или работници.

Манастирите на Света Гора имат дълга история на противопоставяне на движенията за помирение между Константинополската православна църква и Римокатолическата църква. Манастирът Есфигмено силно се откроява в тази борба, като дори е издигнал черни знамена в знак на протест срещу срещата на Константинополския патриарх Атинагор I с папа Павел VI през 1972 г. Впоследствие Есфигмено е изключен от представителните органи на Атонската общност. Конфликтът ескалира през 2002 г. с Константинополския патриарх Вартоломей I, обявявайки монасите от Есфигмено за незаконно братство и разпореждащ тяхното изгонване. Монасите отказаха да бъдат изгонени и патриархът заповядал ново братство да ги замени.

След като монасите достигат до критичния брой от едва 1145 предимно възрастни монаси през 1971 г., манастирите претърпяват постоянно и продължително обновяване. До 2000 г. монашеското население е достигнало 1610, като всичките 20 манастира приемат предимно млади, добре образовани монаси. През 2009 г. населението наброява близо 2000 души.

Много млади монаси притежават университетско образование и напреднали умения, които им позволяват да работят върху възстановяването на ръкописи, одежди, икони, богослужебни предмети и други произведения на изкуството, повечето от които остават неизвестни на обществеността. Предполага се, че ще отнеме няколко десетилетия да привърши докато стартират тези възстановителни и архивни работи, финансирани от ЮНЕСКО и ЕС, и подпомогнати от много академични институции.

Атон се управлява от „Светата общност”, която се състои от представители на 20-те свещени манастира, като изпълнителен комитет е четиричленната „Свещена администрация”, която се ръководи от Протос. Гражданските органи се представляват от гражданския управител, назначен от гръцкото Министерство на външните работи, чието основно задължение е да контролира функциите на институциите и обществения ред. Във всеки от 20-те манастира, администрацията е в ръцете на игумена, който се избира от братството за цял живот. Той е господар и духовен баща на манастира. Конвенцията на братството е законодателен орган.

На Атон има забрана за влизане на жени, с която се цели да се улесни животът в безбрачие за мъжете, които са избрали този път. Монасите смятат, че присъствието на жените променя социалната динамика на общността и следователно забавя пътя им към духовно просветление. Забраната е официално провъзгласена от няколко императори, включително Константин Мономахос.

Записани няколко случая на женско присъствие на Атон. Като например това на френската писателка Мери Чейзи, която влиза в Атон през 20-те години на миналия век, маскирана като моряк. По-късно тя издава „Един месец с мъже“. Друго женско присъствие на Атон е това на Алики Дидарику през 30-те години на миналия век. Дамата е била участничка в гръцки конкурс за красота и е спечелила титлата Мис Европа. Тя също се облича като мъж и се промъква в Атон, като цялата й постъпка и последствия биват обсъдени в статия от 13 юли 1953 г., озаглавена „Климаксът на греха”. През 1953 г. Кора Милър, американска учителка от Атина, присъства за кратко на Атон заедно с две други жени, което предизвиква спор между местните монаси. На 26 май 2008 г., петима молдовци незаконно влизат в Гърция през Турция, завършвайки своето пътуване на Атон. Четирима от мигрантите са жени. Монасите им прощават за нарушението, като само ги уведомяваат, че районът е забранен за жени.

В резолюция на Европейския парламент от 2003 г. беше поискано премахването на забраната за нарушаване на „всеобщо признатия принцип на равенство между половете“.

Женски животни – пилета, крави, овце, кози, кобили и свине-майки също се ограничават. Изключение се прави само с женските котки, женските насекоми и женските птици-певци.

Атонските манастири притежават огромни находища с безценни средновековни художествени съкровища, включително икони, богослужебни облекла и предмети (кръстове, халки), кодекси и други християнски текстове, императорски хризобули, свети мощи и т.н. Сред най-древните и безценни кодекси в Света гора са Кодексът Атос Лавренсис и Кодексът Атон Дионисиу. Юлианският календар, който в момента има разлика от 13 дни от григорианския календар, все още се използва на Атон.  

Етикети: Бяло море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Атон