Атон

Информация | Kарта
seen
15525
facebook
Атон

Света гора е планина и полуостров в североизточна Гърция, важен център на православното монашество. Света Гора, наричана още Атон или Атонска държава, се управлява като автономна държава в рамките на Гръцката република. Атон е дом на 20 манастира под пряката юрисдикция на Вселенския патриарх на Константинопол. Полуостров Атон е най-източният „крак” на по-големия полуостров Халкидики и се простира на 50 км навътре в Егейско море с ширина между 7 км и 12 км. Атон обхваща площ от 335,6 кв.м. Атон има стръмни, гъсто залесени склонове, достигащи до 2 033 метра височина.

Въпреки че Атон е законно част от Европейския съюз като част на Гърция, монашеската държава и атонските институции имат специална юрисдикция, която е потвърдена по време на приемането на Гърция в Европейската общност (предшественик на ЕС). Това дава правомощия на монашеската държава да регулира свободното движение на хора и стоки на своята територия.

Атон е бил обитаван от древни времена и е известен с почти 1800-годишното си християнско присъствие и дългите си исторически монашески традиции, които датират от поне 800 г.. Днес над 2000 монаси от Гърция и от много други страни, включително източноправославни страни като Румъния, Молдова, Грузия, България, Сърбия и Русия, живеят в Атон, изолирани от останалия свят. Атонските манастири разполагат с богата колекция от добре запазени артефакти, редки книги, древни документи и произведения на изкуството с огромна историческа стойност. Атон е обявен за обект на световното наследство на Юнеско през 1988 г.

Околните морета, особено в края на полуострова, са доказано много опасни. В древната гръцка история са регистрирани две бедствия в района: през 492 г. пр. Хр. Дарий, цар на Персия, загубил 300 кораба, а през 411 г. пр. н.е. спартанците загубили флот от 50 кораба.

Макар и свързана със земята, Атон е практически достъпен само с ферибот. Агиос Пантелеймон и Аксион Естин пътуват ежедневно между Урануполис и Дафни, със спирки в някои манастири на западния бряг. Има и по-малка скоростна лодка, Агия Анна , която пътува по същия маршрут, но без междинни спирки. Възможно е да се пътува с ферибот от и до Ерисос за директен достъп до манастирите по източния бряг.

Броят на ежедневните посетители на Атон е ограничен и всички трябва да получат специално разрешително за влизане, валидно за ограничен период от време. Само на мъжете е разрешено да посещават територията, която монасите наричат ”Градина на Дева Мария”, като православните християни имат предимство в процедурите за издаване на разрешителни. Жителите на полуострова трябва да бъдат мъже на възраст над 18 години, които са членове на Източноправославната църква, а също и монаси или работници.

Манастирите на Света Гора имат дълга история на противопоставяне на движенията за помирение между Константинополската православна църква и Римокатолическата църква. Манастирът Есфигмено силно се откроява в тази борба, като дори е издигнал черни знамена в знак на протест срещу срещата на Константинополския патриарх Атинагор I с папа Павел VI през 1972 г. Впоследствие Есфигмено е изключен от представителните органи на Атонската общност. Конфликтът ескалира през 2002 г. с Константинополския патриарх Вартоломей I, обявявайки монасите от Есфигмено за незаконно братство и разпореждащ тяхното изгонване. Монасите отказаха да бъдат изгонени и патриархът заповядал ново братство да ги замени.

След като монасите достигат до критичния брой от едва 1145 предимно възрастни монаси през 1971 г., манастирите претърпяват постоянно и продължително обновяване. До 2000 г. монашеското население е достигнало 1610, като всичките 20 манастира приемат предимно млади, добре образовани монаси. През 2009 г. населението наброява близо 2000 души.

Много млади монаси притежават университетско образование и напреднали умения, които им позволяват да работят върху възстановяването на ръкописи, одежди, икони, богослужебни предмети и други произведения на изкуството, повечето от които остават неизвестни на обществеността. Предполага се, че ще отнеме няколко десетилетия да привърши докато стартират тези възстановителни и архивни работи, финансирани от ЮНЕСКО и ЕС, и подпомогнати от много академични институции.

Атон се управлява от „Светата общност”, която се състои от представители на 20-те свещени манастира, като изпълнителен комитет е четиричленната „Свещена администрация”, която се ръководи от Протос. Гражданските органи се представляват от гражданския управител, назначен от гръцкото Министерство на външните работи, чието основно задължение е да контролира функциите на институциите и обществения ред. Във всеки от 20-те манастира, администрацията е в ръцете на игумена, който се избира от братството за цял живот. Той е господар и духовен баща на манастира. Конвенцията на братството е законодателен орган.

На Атон има забрана за влизане на жени, с която се цели да се улесни животът в безбрачие за мъжете, които са избрали този път. Монасите смятат, че присъствието на жените променя социалната динамика на общността и следователно забавя пътя им към духовно просветление. Забраната е официално провъзгласена от няколко императори, включително Константин Мономахос.

Записани няколко случая на женско присъствие на Атон. Като например това на френската писателка Мери Чейзи, която влиза в Атон през 20-те години на миналия век, маскирана като моряк. По-късно тя издава „Един месец с мъже“. Друго женско присъствие на Атон е това на Алики Дидарику през 30-те години на миналия век. Дамата е била участничка в гръцки конкурс за красота и е спечелила титлата Мис Европа. Тя също се облича като мъж и се промъква в Атон, като цялата й постъпка и последствия биват обсъдени в статия от 13 юли 1953 г., озаглавена „Климаксът на греха”. През 1953 г. Кора Милър, американска учителка от Атина, присъства за кратко на Атон заедно с две други жени, което предизвиква спор между местните монаси. На 26 май 2008 г., петима молдовци незаконно влизат в Гърция през Турция, завършвайки своето пътуване на Атон. Четирима от мигрантите са жени. Монасите им прощават за нарушението, като само ги уведомяваат, че районът е забранен за жени.

В резолюция на Европейския парламент от 2003 г. беше поискано премахването на забраната за нарушаване на „всеобщо признатия принцип на равенство между половете“.

Женски животни – пилета, крави, овце, кози, кобили и свине-майки също се ограничават. Изключение се прави само с женските котки, женските насекоми и женските птици-певци.

Атонските манастири притежават огромни находища с безценни средновековни художествени съкровища, включително икони, богослужебни облекла и предмети (кръстове, халки), кодекси и други християнски текстове, императорски хризобули, свети мощи и т.н. Сред най-древните и безценни кодекси в Света гора са Кодексът Атос Лавренсис и Кодексът Атон Дионисиу. Юлианският календар, който в момента има разлика от 13 дни от григорианския календар, все още се използва на Атон.  

Снимки Атон
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Атон. Снимки от Атон и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Атон - Гърция
Света гора - Гърция
Атон - Света гора
Гърция - Света гора
Атон
Манастири в Света гора
Манастири в Атон
Атон
Атон
Атон
Атон
Атон, Гърция
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS