Едеса е гръцки град с население от 25 000 жители. Намира се в Гръцка Македония и е столица на префектурата Пела. В Едеса се помещават катедрите по маркетинг и администрация към Македонския университет. Името на града има илирийски произход и означава „град на водите”, което с вързано с факта, че районът е богат на водни ресурси и водопади, които се намират в самия център на града и привличат много туристи. Славянското име на Едеса е Воден.

Едеса е древен гръцки град, а археологически останки могат да бъдат видяни под сградите на сегашна Едеса. Градските стени и агората са разкрити. Намерена е колонада с гръцки надписи от римско време. Град Едеса е разположен на римския път Виа Игнатия и е бил един от важните градове в миналото.

По-новата история разказва, че след освобождението от османска власт през Балканската война градът става голям индустриален център. Голяма част от него е опожарена от нацистите през Втората световна война, а след войната Едеса губи индустриалната си важност и населението намалява. Днес икономиката на града се крепи предимно благодарение на туризма.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласували Едеса