Егина е най-големият гръцки остров в Сароническия залив. Намира се на около 27 километра от Атина. Местоположението му е такова, че е допринесло много за неговата военноморска мощ през античността. Според легендите името му идва от нимфата Егина, която била похитена от Зевс и пренесена на този остров. Островът Егина има формата на сърце и е красиво място, подходящо за влюбени хора. Остров Егина е известен с това, че става първата столица на Гърция след освобождението й от турско робство. Остров Егина е известен и с това, че на него роден Платон.

Остров Егина е отлична дестинация за един уикенд. Символ на Егина е шам фъстъкът, който се продава навсякъде и е основен източник на пари за населението. Една от перлите в короната на остров Егина е най-запазения храм в цяла Гърция - храмът на Афеа, построен през V век пр.Хр. Красивият дорийски ансамбъл е един от най-значимите антични обекти по островите от Сароническия залив.

Остров Егина не е сред масовите и популярни туристически дестинации. Това в никакъв случай не означава, че Егина няма красиви плажове или пък й липсват всякакви забавления. Плажовете са доста, таверните и баровете също и то на много добри цени.

Град Егина е главният град на острова и представлява оживено и привлекателно място с пристанище, оградено от красиви сгради, кафенета и ресторанти – идеалното място човек да се потопи в местната атмосфера. Задължителна точка от маршрута за разглеждане на града трябва да е археологическия музей.

Важна историческа забележителност на остров Егина е Палеохора. Това е живописен „призрачен” град, който е построен през IX век, за да бъде столица на острова. За съжаление днес е просто тъжна гледка, разкриваща разрушение, запустялост и съборени къщи и църкви.

На източния бряг на остров Егина се намира най-големият курорт на острова – Ая Марина. Около него и близо до него се намират няколко по-малки почивни бази. Вътрешността на остров Егина сякаш е запазена територия за красив планински пейзаж, в който са пръснати няколко църкви и манастири. Именно там се намира и огромната църква, която е посветена на първия за XX век гръцки светец – свети Нектарий.

Крайбрежието на западна Егина също е много живописно и богато на красиви плажове. Там се намира и китното пристанищно селище Пердика. От него с лодка лесно се достига необитаемото островче Мони, където човек може да избяга от динамиката на забързания ден и да разпусне на един прекрасен плаж и поплува в кристалните води на морето.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 4 от 2 гласували Остров Егина