Остров Скирос

Информация | Kарта
seen
6705
facebook
Остров Скирос

Скирос (Σκύρος) е най-южният и най-големият остров от Спорадите с площ 209 km². Остров Скирос е свързан с древногръцката митология и има богата история.

Най-високата точка на острова е връх небезизвестният връх Олимп. Връзката на Скирос с древногръцката митология е много тясна. Легендата разказва, че на остров Скирос се намирал двореца на цар Ликомед. В него, за да не бъде въвлечен в Троянската война, се укривал Ахил. На остров Скирос се зародила любовта му с дъщерята на царя -Дейдамея, от която се родил сина му Неоптолем. Освен това на Скирос бил пратен в изгнение и атинския герой Тезей, който и умира там. Днес замъкът на Ликомед, който носи същото име, се издига над столицата на острова, на мястото на древен акропол.

Столицата на острова се нарича също Скирос, а основно пристанище, намиращо се на западния бряг, е Линария. Скирос е остров с голямо значение в областта на отбраната на Гърция тъй като днес там са разположени бази на военоморските и военовъздушни сили на Гърция. Скирос разполага със свое собствено летище - Национално летище Скирос.

Остров Скирос разполага с много забележителности. Такава е например един замък, който е белег на Венецианското владение. Островът се гордее и с византийския манастир "Свети Георги", гробът на английския поет Рупърт Брук, както и с археологическите находки от бронзовата епоха, намиращи се Паламари. В близост до столицата интерес представлява едно по-голямо селище - Молос. Останалите населени територии по острова са прекалено малки, за да бъдат наречени села.

Остров Скирос разполага с над 10 плажа, повечето от които са изолирани но достъпни, и недокоснати от комерсиализма на туристическата индустрия.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ниска облачност
28 °C | ниска облачност

Вятър: 3.1 m/s

Влажност: 58 %

Атмосферно налягане: 1011 hpa

Облачност: 20 %

RSS