Несъмнено един от най-китните гръцки острови е остров Алонисос. Намира се в близост до Скопелос, на изток от Гърция, с брегове, обливани от най-дълбоките води на Егейско море. Във визитната картичка на Алонисос ярко се открояват борови гори и море като тепсия. Затова и се е родила приказката "на море сред боровете", които изключително чаровно се вписват в островната красота на Алонисос. Интересен факт за жителите на Алонисос е, че те продават домовете си на чужденци и се заселват в подножието.

Остров Алонисос е съхранил исторически забележителности, които да разкажат историята му. Например за това, че той е бил обитаем стотици години назад, свидетелство град Икос на мястото на сегашния Кокинокастро, където са се запазили останки от стената на акропола. Казват, че е невъзможно да отидеш на Алонисос и да не "удавиш" в история. Всеки камък, всеки град или селце, всичко е напоено с история и носи белега на различни събития и народи. Такива са например запазените развалини на византийска крепостна стена, конструирана от венецианските владетели на острова, както и оцеляла след опустушително земетресение църква.

За плажовете на Алонисос епитетът "уникални" няма да е преувеличен. Един от тези уникални плажове е този на най-живописния залив на острова - Воци. Хриси-Милия ("Златната ябълка”) е друга плажна перла на Алонисос, намираща се североизточно от Патитири и определено заслужаваща вниманието. Плажът Кокинокастро е от онези плажове, които са на визитната картичка на острова - романтично обграден от живописна борова горичка. Каталогът с плажни забележителности се гордее и с тази на Кокинониси - зад екзотичното име Джорджи-Ялос се крие уникалният плаж в тази местност. Бижу за Алонисос са Стеки-Вала и малкото китно заливче с прозрачни води и мраморен пясък – Лептос-Ялос.

Животът на Алонисос не е само по плажовете и сред археологическите разкопки. Той кипи със страшна сили в стария град Алонисос и в Патитири, където има богат избор на таверни, кафенета и барове. Чудесни гозби и невероятна музика предлагат “То Камаки” и “Кала Красия”, а „Енигма клуб” посреща желаещите да посрещнат утрото в ритъма на танца.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласували Остров Алонисос