Гърция определено може да се похвали, че има много острови, кой от кой по-привлекателни за мечтаната почивка. Но когато и самите гърци ви кажат, че предпочитат остров Скопелос, тогава изборът вече става по-лесен. Уникалната му запазена природа, петте милиона бора, плажовете с малки камъчета, кристално чиста вода – привлекателност, която трудно може да бъде подмината. Остров Скопелос зарежда хората със спокойствието и автентичният дух на гръцката култура, които се чувстват навсякъде. Благодарение на тях той влиза в историята на киното. Избран е за мястото, където да се разположи снимачна площадка на популярния американския мюзикъл „Мама мия”.

Основните градове на остров Скопелос са Скопелос – основно пристанище на острова, и Глоса. Просто всяко нещо в този остров е неповторимо. Градският пейзаж е изпъстрен с изящни къщи с керамични или каменни покриви, врати и прозорци от дърво и цветни капандури, накацали по тесни, виещи се улички. Скопелос е съвремието на този остров, което обаче не е прогонило спомените за миналото. Алеята покрай пристанището, многобройните малки улички, десетките черкви около средновековната крепост, връщат часовника няколко века назад във времето. Когато се заговори за църкви, трябва да се каже църковното богатство на остров Скопелос възлиза на 360 църкви. Много от тях са отворени само в деня на покровителя си, когато се организират големи чествания. Най-старата църква е „Агиос Атанасиос” от XI век, а най-впечатляващ е манастирът „Агиос Йоанис”, кацнал на върха на една скала.

Като истински бохем ще се почувства всеки, който е седнал в едно от онези стари гръцки кафенета, за да усети запазения традиционен начин на живот, в който се крие чарът на Скопелос. Островът е прочут с морските дарове и местните вина, които могат да бъдат опитани във всяко едно от крайбрежните ресторантчета.

Остров Скопелос е способен да задоволи желанията на всеки, стъпил на неговата територия. Така например ако си любител на пешеходния и вело туризма, това е твоето място. Ако пък искате релакс край морето – готово, на разположение са плажове в боровите горички, далеч от утъпканите пътеки. Такива са например тези по слабо населеното северно крайбрежие на острова. Спокойствие и уединение, оживление и автентична култура, остров Скопелос е насреща.

Етикети: Гръцки острови |
Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа Остров Скопелос